Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Južni tok Srbiji donosi 7,7 milijardi evra

    Srbija će od tranzitnih taksi i poreza od gasovoda Južni tok imati prihode od oko 300 miliona evra godišnje ili 7,7 milijardi evra u narednih 25 godina, izjavio je portparol preduzeća South Stream Transport Jasper Jansen.

    Na izgradnji srpske deonice Južnog toka, u koju će biti uloženo oko dve milijarde evra, treba da bude uposleno oko 2.500 ljudi, rekao je Jansen novinarima iz Srbije, Mađarske i Bugarske, prilikom obilaska Severnog toka, na obali Baltičkog mora u Nemačkoj.

    On je istakao da će Južni tok više nego bilo koji drugi energetski projekat obezbediti potrebe Evrope za gasom, koje su u porastu.

    Potražnja za gasom je u porastu, Evropi sada treba oko 500 milijardi kubika gasa godišnje, a procenenjeno je da će godišnja potražnja za gasom do 2030. porasti za oko 100 milijardi kubika, rekao je Jansen.

    U tom periodu smanjivaće se domaća proizvodnja gasa u Evropi, što će povećati potrebe za uvozom za oko 150 milijardi kubika godišnje, rekao je Jansen i ukazao da je Južni tok jedan od najvažnijih energetskih projekata u Evropi i da će biti najduži gasovod na svetu.

    On je naveo da će najveća korist od Južnog toka biti energetska bezbednost jugoistočne Evrope, otvaranje novih radnih mesta, a biće značajan i dopirnos tog gasovoda održivom razvoju i smanjenju emisije ugljen-dioksida.

    Jansen je napomenuo da će taj projekat biti koristan za sve zemlje učesnice i za svih 11 akcionara Južnog toka. Tim gasovodom će se direktno dopremati ruski gas iz Sibira do potrošača u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, po dnu Crnog mora, preko Bugarske, Srbije, Mađarske, Austrije i Slovenije.

    Odgovarajući na pitanja novinara o značaju Južnog toka, direktor za komunikacije i odnose sa javnošću Severnog Toka Ulrih Lisek istakao je da svaki infrastrukturni energetski projekat unapređuje energetsku bezbednost Evrope.

    Sa tim se složio i generalni direktor kompanije OPAL gastransport Bernd Vogel, istakavši da svaka nova gasovodna trasa poboljšava i unapređuje situaciju na gasnom i energetskom tržištu.

    Lisek je precizirao da ne vidi ni tehničke, niti finansijske probleme za realizaciju Južnog toka, jer taj projekat ima "jake akcionare".

    On je preneo i da je u početku javnost u zapadnoj i severnoj Evropi imala otpor prema Severnom toku, ali da je vremenom uz potpunu transparentnost i ukazivanje na ekonomske koristi od tog gasovoda, ta percepcija promenjena i Severni tok sada predstavlja primer izuzetne saradnje EU i Rusije.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE