Švajcarski menadžeri najplaćeniji u Evropi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Švajcarski menadžeri najplaćeniji u Evropi

  Među menadžerima 100 najvećih kompanija u Evropi, najbolje su plaćeni oni u Švajcarskoj, Britaniji i Španiji, a najbolje uslove imaju direktori u sektorima farmacije i robe široke potrošnje.

  Srednju godišnju platu u 2013. godini od 8,8 miliona franaka, odnosno 7,3 miliona evra, isplatilo je osam najvećih multinacionalnih grupacija, sa sedištem Švajcarskoj, objavio je istraživački centar Towers Watson u studiji "CEO Pay in Eurotop 100".

  Posle Švajcarske, najbolje plaćeni generalni direktori nalaze se na čelu kompanija u Velikoj Britaniji i Španiji, sa srednjom godišnjom zaradom od nekih 7,5 miliona franaka, navodi se u istraživanju.

  Statistička srednja zarada predstavlja iznos koji deli posmatranu grupu na pola, tako da jedna zarađuje manje, a druga više od tog iznosa.

  Za 100 kompanija obuhvaćenih ovom analizom, srednja zarada u prošloj godini za vodeće menadžere bila je 5,4 miliona evra i veća je u odnosu na 2012. kada je iznosila 5,1 milion evra, dok je za švajcarske direktore opala 6,0 odsto.

  Kompanije kao što su Roche, Nestle i Novartis figurišu među četiri sa najvećom tržišnom vrednošcu (između 215 i 231 milijardu franaka), što se odražava i na zarade njihovih menadžera.

  U studiji se dalje objašnjava da su plate menadžera analiziranih kompanija direktno zavisne od nivoa prihoda i razuđenosti mreže međunarodnih aktivnosti.

  Kako se navodi, Švajcarska, zajedno sa Nemačkom i Velikom Britanijom, figuriše među zemljama u kojima su primanja mendžera u bliskoj vezi sa rezultatima, tako da jedva četvrtinu isplaćene sume čini fiksni deo, a ostatak su bonusi i varijabilni, negarantovani iznosi.

  Suprotno, skandinavske zemlje praktikuju drugačiji model obračuna plata menadžera. U 2013. srednja plata vodećih direktora njihovih najvećih kompanija iznosila je 2,6 miliona franaka, a fiksna komponenta činila je 64 odsto ukupnih primanja.

  Posmatrano po sektorima, farmaceutske firme u Evropi nude najbolje uslove direktorima, sa srednjom platom od 9,6 miliona franaka u prošloj godini, a sledi sektor robe široke potrošnje, sa 8,1 milion franaka i banke sa direktorskom platom od 6,4 miliona franaka. 

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE