Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučić završio posetu Kini

    Premijer Srbije Aleksandar Vučić završio je posetu Narodnoj Republici Kini gde je sa premijerom te zemlje Li Keqiangom dogovorio održavanje samita 16 šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu, kao i posetu kineskog premijera u decembru.

    Najavljujući da će timovi iz Kine u Srbiju dolaziti od sutra, Vučić kaže da je ministarstvo spoljnih poslova Kine već počelo da sa ambasadom razgovara o organizaciji samita 16 premijera.

    Prema Vučićevim rečima, dolazak Keqianga u Beograd predstavlja veliku stvar za Srbiju, jer je Srbija prepoznata kao odgovoran i ozbiljan partner, i da je odluka o dolasku najviših kineskih zvaničnika pokazatelj da se naša zemlja dobro pozicionira.

    Predsednik Vlade Srbije, koji je učestvovao na Svetskom ekonomskom forumu u Tjenđinu, takozvanom "letnjem Davosu", osim o samitu u Beogradu i poseti kineskog premijera, razgovarao je i sa predstavnicima Nacionalne banke za razvoj Kine i više velikih kineskih kompanija o mogućnostima investiranja u Srbiju.

    Teme razgovora bile su unapređenje bilateralnih odnosa, izgradnja pruge Beograd – Budimpešta, ali i pronalaženje strateških partnera za preduzeća u restrukturiranju i kupaca za neko od 502 javna preduzeća.

    Premijer Vučić u izjavi za RTS kaže da je Srbija postala značajna zemlja na svetskoj mapi i da se o našoj državi u najmnogoljudnijoj zemlji sveta govori sa ozbiljnim uvažavanjem.

    "Činjenica da je kineski premijer insistirao da mu budem sa desne strane, prvi do njega, na zvaničnoj večeri međunarodnog ekonomskog foruma, govori o ugledu Srbije i naše je da to iskoristimo u interesu građana, našeg naroda i naše zemlje", rekao je Vučić.

    On je za televiziju B92 izjavio da će radna grupa Nacionalne banke za razvoj Kine u naredne dve nedelje posetiti Beograd kako bi se napravio zajednički plan da se pruga umreži sa drumskim saobraćajem.

    Na taj način, objasnio je predsednik Vlade Srbije, mogla bi da se napravi slobodna ekonomska zona, u koju bi Kinezi dovodili investitore, sklapali telefone i pravili nove mašine, posle čega bi se to izvozilo i u Zapadnu Evropu, ali i na istočno tržište.

    "U razgovoru sa Kineskom razvojnom bankom došli smo do toga da njihovi stručnjaci dođu u Srbiju i naprave ono što je "Er Srbija" uspela da napravi – da poveže luku na Dunavu, da bismo mogli da izvozimo i za zapadnu Evropu, da napravimo neku ekonomsku slobodnu zonu", rekao je Vučić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE