Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatski premijer imitira Dačića: Milanović nudi Amerima farme servera

    Pre nešto više od godinu dana tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić napravio je tada u medijima nazvanu “invaziju na SAD” kada je u nekoliko dana posetio najveće IT gigante u ovoj zemlji u cilju da pronađe nove investicije za našu zemlju. Rezultate te posete i dalje nemamo, bar za sada, ali sada i Hrvatska želi isto da pokuša nadajući se boljem epilogu. I to zato, kako se oni nadaju, što imaju šta da ponude američkim partnerima.

    Hrvatski premijer Zoran Milanović tokom predstojeće posete Sjedinjenim Američkim Državama, krajem septembra, planira da ponudi informatičkim kompanijama dobre uslove za gradnju farmi servera, velikih zgrada sa ogromnim brojem serverskih računara za čuvanje podataka, u planinskim delovima Hrvatske.

    Milanović će se tokom službenog puta, u organizaciji Američke privredne komore, sastati sa vodecim ljudima pet velikih američkih kompanija, IBM, HP, Microsoft, Oracle i Cisco sistems, piše Novi list.

    Kako se navodi, Hrvatska ima nekih prednosti, ali i mana kada su ovakve investicije u pitanju. Farme servera zahtevaju hladne klimatske uslove, dobru povezanost optičkim kablovima i izuzetno mnogo energije. Lika kao potencijalna lokacija ima najbolje izglede, a pretpostavlja se da će hrvatska vlada ponuditi upotrebu velike mreže koja bi se razvela po čitavoj Hrvatskoj, koristeći, između ostalog, i stare vojne kanalske resurse.

    Ono što u ovom trenutku deluje kao najveći problem je energija, ističe list. Hrvatska nema veliku proizvodnju električne energije, a farme servera najčešće troše kao naselja od 30-40 hiljada ljudi.

    S druge strane, velike IT kompanije obraćaju i pažnu na ekologiju, pa se obično traži da veći deo utrošene energije bude zapravo zelena energija, a Hrvatska je još daleko od takvih mogućnosti.

    Zanimljivo je da bi ovakav projekt, kada bi došao u Hrvatsku, najpre oživeo građevinsku industriju, jer sama izgradnja ovakvih zgrada podrazumeva investiciju od oko 100 miliona evra.

    S druge strane, lokalni informatički stručnjaci uopšte ne bi bili na velikoj dobiti, jer u odnosu na ulaganje, ovakvim farmama nije potrebno mnogo obučene radne snage, pa su mnogo važniji stručnjaci i radnici na bezbednosti i električari.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE