Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina kaznila Audi i Chrysler

    Kineske vlasti kaznile su proizvođače automobila Audi i Chrysler sa 40,5, odnosno 5,2 miliona dolara zbog kršenja anti-monopolskih zakona, u okviru opsežne istrage u automobilskoj industriji.

    Vlada u Pekingu je saopštila da je istragom otkriveno da je Audijeva kineska ispostava kršila zakone tako što je prodavcima automobila nametala minimalnu cenu koju su naplaćivali za prodaju i usluge, dok je Chrysler nametao minimalne prodajne cene i cene popravki, prenosi Reuters.

    Kineske vlasti su krajem avgusta kaznile 10 japanskih prozivođača auto-delova sa više od 200 miliona dolara zbog nameštanja cena, što je najveća kazna otkako je 2008. u Kini stupio na kaznu antimonopolski zakon.

    Sve veći broj stranih kompanija u Kini tvrdi da su na meti nepravednih antimonopolskih istraga i najavljuju da bi, ako se uslovi poslovanja ne poboljšaju, mogle umanjiti svoje investicije u toj zemlji.

    Kineski zvaničnici, međutim, obacuju tvrdnje stranih firmi da su im one na meti i navode da podjednako istražuju i strane i domaće kompanije ukoliko postoji sumnja da su kršile propise.

    Antimonopolske vlasti brane svoju odluku da pokrenu istrage u inostranim kompanijama i poručuju da će omogućiti stranim kompanijama veći pristup tržištu i da vode računa o zaštiti prava kompanija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE