Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evro neće preko 120

    Kurs evra do kraja godine će preći 119 dinara i ići najviše do 120 dinara, ocenjuje ekonomista Stojan Stamenković koji smatra da je kolebanje kursa posledica odliva kapitala iz Srbije.

    Stamenković je podsetio da je iz Narodne banke Srbije rečeno da je na kurs dinara poslednjih dana uticalo i špekulativno ponašanje nekih banaka, ali nije mogao da precizira o kojim bankama je reč.

    Sednica Saveta guvernera NBS trebalo bi da bude održana ovih dana i tada planiram da pitam o kojim bankama je reč, rekao je Stamenković, koji je i član Saveta guvernera NBS.

    On je na predstavljanju novog broja biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT) rekao da je kretanje kursa rezultati odliva kaptala iz Srbije.

    Stamenković je poručio da su autori MAT i dalje pristalice kontrolisanog plivajućeg kursa dinara, jer bi uz fiksni kurs gotovo odmah procvetalo crno tržište. "Neki kažu da je dinar precenjen i da treba da pada. Pitam se kako su to utvrdili, kako su izračunali i šta je njima realan kurs", rekao je Stamenković.

    Moramo sklopiti aranžman sa MMF

    Srbija bi do kraja godine morala da sklopi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, kako bi mogla da pregovara sa kreditorima o odlaganju vraćanja kredita i njihovom refinansiranju, tvrdi Stamenković.

    Stamenković kaže da je aranžman neohodan jer samo uz MMF kreditori, u koje ubraja i međunarodne finansijske institucije, banke i države, mogu da razmisle o reprogramu duga Srbije. U suprotnom, upozorio je on, za nekoliko godina, Srbija bi mogla da ima problema sa spoljnom likvidnošću.

    "Devizne rezerve nam sada pokrivaju oko četiri meseca uvoza, a ako ne dođe do pojačanog priliva investicija, doći ćemo na nivo pokrivenosti od jednog do dva meseca, a to je spoljna nelikvidnost", rekao je Stamenković.

    Od kreditora bi trebalo, kako kaže, tražiti da se otplata glavnice odloži za određene kredite. Tek tako bi saldo kredita prešao iz negativnog u pozitivni, pa bi devizne rezerve NBS jačale, rekao je on.

    Prvi korak je, kako kaže, predstojeći rebalans budžeta kojim bi trebalo da otpočne konsolidacija javne potrošnje, ali i, kako kaže, da se stvore prihvatljivi uslovi za MMF, što uključuje i reforeme, a ne samo redukciju budžetskog deficita, zaključio je.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE