Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kada će nova `tura` smena direktora preduzeća?

    Vlada tokom avgusta nije smenila nijednog direktora javnog preduzeća, iako je premijer krajem jula najavio da će za mesec dana biti promenjeno 70 odsto menadžmenta.

    To je ujedno još jedno od premijerovih brojnih obećanja, koje nije ispunjeno u roku koji je zacrtao u javnosti, piše Danas.

    Kada će biti nova "tura“ smena direktora preduzeća, pitanje je na koje Danasu niko nije odgovorio iz kabineta premijera, od članova Vlade i visokih funkcionera vladajuće stranke SNS. Na sednici 28. jula, održanoj u Nišu, Vlada Srbije razrešila je direktore Železnica Srbije, Aerodroma Beograd, Diposa, Državne lutrije Srbije, Dunav osiguranja, Direktorata civilnog vazduhoplovstva i Agencije za bezbednost saobraćaja.

    Premijer Vučić je tada najavio da će i u EPS-u "morati da bude“ temeljnih kadrovskih promena, ali da ih za sada nema jer "još nisu našli dovoljno dobro rešenje“.

    "Ovo je samo početak procesa promena u javnim preduzećima, a one će se nastaviti i tokom celog avgusta. Nameravamo da tada promenimo 70 odsto menadžmenta u našim javnim preduzećima. Umesto razrešenih direktora biće imenovani vršioci dužnosti direktora, a zatim će na javnim konkursima biti izabrani najbolji i najstručniji ljudi“, rekao je Vučić u Nišu.

    On je potom ponovio medijima nekoliko dana nakon toga da je tadašnja smena rukovodilaca sedam državnih firmi samo uvod u "veliko čišćenje“. Međutim, uvidom Danasa u izveštaje sa sednica Vlade Srbije tokom avgusta, ali ni početkom septembra, nije smenjen nijedan direktor javnih preduzeća, već su imenovana samo dva vršioca dužnosti direktora – u Državnoj lutriji Srbiji 14. avgusta i u JP "Nuklearni objekti Srbije“ na sednici 21. avgusta.

    Premijer Vučić, podsetimo, izjavio je povodom 100 dana rada vlade da problemi postoje u svim javnim preduzećima, a najteža je u onima u kojima se većina novca krije umesto da se taj novac vraća državi. On je menadžerima javnih preduzeća poručio da "oni služe državi“. Osim u dva tri javna preduzeća koja dobro posluju, u ostalim se nedovoljno profitira, dodao je premijer.

    "Te pare su državne, a u tim preduzećima oni kriju na deset računa razne novce, kao da je to njihova prćija, a ne državno. Mi smo vas oformili, dali smo vam monopolsku poziciju da biste to državi plaćali. A mi mnogima od njih i dalje plaćamo“, rekao je Vučić početkom avgusta.

    Da podsetimo, i najava da će privrednik Milan Beko voditi Železnice Srbije takođe još nije realizovana. Beko je javno saopštio da je prihvatio poziv od premijera Aleksandra Vučića da preuzme vođenje Železnicama. Vlada Srbije, međutim, još nije izglasala njegovo imenovanje za vršioca dužnosti direktora niti više iko od predstavnika vlasti pominje tu temu.

    Nedavno je i vlasnik MK grupe i predsednik Kluba Privrednik Miodrag Kostić izjavio je da će prihvatiti da će prihvatiti poziv premijera Aleksandra Vučića da pomogne u restrukturiranju nekog javnog preduzeća – gubitaša.

    Ni zakon o javnim preduzećima, čije je usvajanje premijer Vučić najavio još u svom ekspozeu u prvih 100 dana rada Vlade, još nije ni blizu završetka. Kako je Danas već pisao početkom avgusta, na izradi nacrta tog zakona tek je počelo da se radi, te će sa još pričekati na njegovo usvajanje.

    Foto: FreeImages

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE