Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oetinger: EU treba da obezbedi gas Ukrajini

    Evropski komesar za energetiku Guenther Oetinger izjavio je da zemlje Evropske unije (EU) treba da obezbede gas Ukrajini u slučaju da Rusija obustavi svoje isporuke toj zemlji, prenosi danas nemački list Bild.

    "EU bi trebalo da obezedi gas Ukrajini u hitnom slučaju. Trenutno su gasometri pola puni, ali treba da se napune pre početka zime", rekao je Oetinger u intervjuu za Bild uoči današnjeg sastanka u Minsku.

    Evropski komesar danas učestvuje u Minsku na regionalnom samitu o ukrajinskoj krizi. Na sastanak se očekuju predsednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Petro Poroshenko kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Cathrine Ashton.

    Oetinger je rekao da Evropska komisije priprema analizu o opasnostima gasne krize u EU za predstojeći samit Unije u oktobru.

    "Šest zemalja članica je potpuno zavisno od ruskog gasa, od kojih četiri direktno primaju gas bez prolaska kroz Ukrajinu. U slučaju da tranzit gasa ne može da se sprovede iz nekih razloga, onda bi Bugarska i Slovačka bile potpuno odsečene", rekao je Oetinger.

    Ruski Gazprom je 16. juna obustavio isporuke gasa Ukrajini dok ne isplati deo duga u iznosu od 1,95 milijardi dolara, i uveo plaćanje unapred za gas.

    Foto: BEta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE