Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rezerve gasa dovoljne za tri meseca

    Rezerve gasa u Banatskom Dvoru u slučaju krize mogu da zadovolje potrebe stanovništva do tri meseca, kaže sekretar Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije Ljubinko Savić.

    Gas iz podzemnog skladišta "Banatski Dvor" ne može da podmiri potrebe svih potrošača u vreme najveće zimske potrošnje, već samo snadbevanje prioritetnih potrošača, objasnio je Savić.

    Srbija u špicu potrošnje, odnosno u danima sa veoma niskom temperaturom, može da potroši do 12 miliona kubnih metara gasa dnevno, dok se iz "Banatskog Dvora" zbog tehničkih i bezbednosnih uslova dobija oko četiri miliona kubnih metara dnevno, rekao je Savić.

    On je naveo da Srbija ima neustaljenu potrošnju prirodnog gasa, koja je u letnjem periodu zaista mala – oko dva miliona kubnih metara dnevno, dodajući da je to glavni problem pri ugovaranju isporuke sa inostranim dobavljačem.

    U Srbiji domaćinstva troše između 10 i 20 odsto gasa, a toplane 20 do 25 odsto i ta potrošnja se uglavnom realizuje tokom zime, rekao je Savić i ocenio da bi u slučaju krize najveći teret bio na privredi, jer ona troši oko 60 odsto gasa.

    Alternativa gasu postoji, ali ne kod svih potrošača. Zamena kod toplana može biti mazut i ugalj, u industriji slično. Međutim domaćinstva nemaju veliki izbor i u takvoj situaciji se okreću najlakše dostupnoj energiji, a to je struja, rekao je Savić.

    Tada glavni teret, istakao je on, preuzima elektroenergetski sistem koji je baziran na uglju, a proizvodnja uglja je ove godine imala veliku štetu od poplava.

    On kaže da, ukoliko dođe do krize sa isporukom gasa preko Ukrajine, to neće pogoditi samo Srbiju, već i zemlje Zapadne Evrope. Iskustvo iz 2009. govori da su cene u tim okolnostima znatno nepovoljnije i tada nastupaju trgovci i špekulanti, rekao je Savić.

    Foto: beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE