Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemci `podbacili` u drugom kvartalu

    Privredni rast evrozone mirovao je u drugom kvartalu, a na slab rezultat najviše su uticale dve najveće ekonomije, Nemačka i Francuska, od kojih je prva zabeležila iznenađujući pad.

    Evropski zavod za statistiku navodi da je evrozona u tri meseca zaključno sa junom evidentirala nulti privredni rast, podbacivši u odnosu na očekivanja analitičara, koji su očekivali rast od 0,2 odsto, prenosi France presse.

    Ekonomski rast EU je istovremeno iznosio 0,2 odsto. Neočekivano slab rezultat zabeležen je pre svega zbog iznenađujućeg pada BDP Nemačke, tradicionalno pokretačkog motora evropske privrede, i stagnacije rasta ionako slabe francuske ekonomije.

    Italija je zabeležila pad BDP od 0,2 odsto, a Španija rast od 0,6 odsto. Analitičari su ranije prognozirali ubrzanje rasta do kraja godine, međutim, sada navode da su te prognoze ugrožene geopolitičkim tenzijama u Ukrajini.

    Najsnažniji privredni rast evidentirale su Letonija (jedan odsto) i Mađarska (0,8 odsto). Britanija, koja nije članica monetarne unije, takođe je evidentirala rast BDP od 0,8 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE