Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvati preko Srbije traže put do Rusije

    U paničnom strahu da će izgubiti rusko tržište mnoge hrvatske kompanije razmišljaju da hitno otvore „ekspoziture“ u Srbiji, tamo prepakuju robu i tako je dopreme do Rusije.

    Dekret predsednika Vladimira Putina da se zabrani i ograniči uvoz hrane iz zemalja koje su prihvatile sankcije Rusiji najviše bi u Hrvatskoj pogodio Podravku, Kromaris, PIK Vrbovec, Vindiju, „Belje, a na rusko se tržište iz Hrvatske najčešće izvoze supe, meso, voće, konzerve i mesne prerađevine, pišu Novosti.

    Još veći strah postoji ako Brisel pojača sankcije Rusije, pa uslede protivmere, jer bi u tom slučaju velike teškoće imali Pliva, Jadranski galenski laboratorij iz Rijeke, Nikola Tesla, Končar, Saponija i AD Plastik.

    Ideja da se preko Srbije dođe do Rusije nije nova. U vreme pre sankcija smatralo se da Srbija ima mnogo razvijenije odnose sa Rusijom, pa bi to bio put i za hrvatske kompanije, a zauzvrat bi Hrvatska otvorila Srbiji put prema Evropskoj uniji.

    Ali, u međuvremenu je hrvatska ekonomija dotakla dno, pa Srbiji malo može Hrvatska da pomogne, a i mnoge hrvatske kompanije, poput Gavrilovića, mogle bi da zatvore vrata da nema srpskog tržišta.

    Za razliku od Hrvatske, koja je slepo slušala Brisel i Vašington, Slovenci su prema Rusiji bili daleko otvoreniji, pa ni sada, u jeku sankcija, ne žele da primene sve ono na šta članice tera EU.

    Može li se u kratko vreme organizovati „operacija Srbija“ ostaje za hrvatske kompanije veliko pitanje, ali mnogi smatraju, ako se sankcije nastave, da je to jedini način da se dalje izvozi u Rusiju.

    Hrvatska je, zbog slepe politike prema Rusiji, već imala niz teškoća, od toga da nije pristupila Južnom toku, do toga što je do krajnosti zakomplikovala dolazak Rusa na Jadran. Ove godine je turista iz Rusije znatno manje, a sada preti i prekid izvoza.

    Kada smo u petak zamolili za izjave direktore nekoliko kompanija, odgovor je bio gotovo identičan. „Molimo vas, nemojte u ovom času da dolivate ulje na vatru. Ne možemo ništa da komentarišemo, samo se nadamo da će se naći ubrzo neko rešenje“, bio je istovetan odgovor svih.

    Još manje su želeli javno da komentarišu planove da deo poslovanja prebace u Srbiju i tako spasu izvoz do Rusije.

    U Hrvatskoj gospodarskoj komori koja je zatvorila predstavništvo u Moskvi i sada radi u skromnijim uslovima, kažu da bi godišnji gubitak mogao da iznosi između 20 i 25 miliona evra, a da na rusko tržište ode oko 1,5 odsto ukupnog hrvatskog izvoza hrane. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE