Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Noćna mora zbog izgubljene kartice

    Izdavanje novih bankovnih kreditnih ili debitnih kartica, posle gubitka, građane može papreno da košta, a ima i onih koji se ne libe da klijentima naplate i po više hiljada dinara.

    Prava noćna mora može da nastupi za vlasnike i kreditnih i debitnih kartica ukoliko ih izgube, pišu Novosti.

    Osim što ostaju trenutno bez novca u džepu, jer nikada ne nose sa sobom samo jednu karticu, nastupaju i dodatni troškovi koji mogu da koštaju od 200 dinara za obaveznu blokadu „plastike“ do 2.500 dinara za zamenu.

    Naravno, na izdavanje nove čeka se najmanje nedelju, a u nekim slučajevima i do mesec dana. u Srbiji je do sada izdato više od šest miliona debitnih i 1,15 miliona kreditnih kartica koje koristi oko 900.000 građana.

    Prema novom Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga banke su obavezne da u svom tarifniku koji je dostupan na sajtu objave podatke o svim uslugama pa i kada su u pitanju kreditne kartice.

    Većina banaka zamenu izgubljene ili ukradene kartice naplaćuje 300 do 400 dinara, ali ima i onih koji se ne libe da klijentima naplate i po više hiljada.

    Tako, na primer, u proseku zamena nestalih kartica košta 350 dinara, a ako je potrebna i blokada kartice, taj trošak će koštati još 200 dinara.

    Neke banke i zamenu i blokadu kartice naplaćuju ukupno 400 dinara za debitne kartice, a 800 dinara za kreditne standardne kartice. Zlatne i biznis kartice naplaćuju se od 1.000 do 1.500 dinara.

    Neke velike banke u Srbiji blokadu kartica naplaćuju od 500 do 1.000 dinara u zavisnosti od toga da li se radi o debitnoj ili kreditnoj kartici.

    Veliki je problem ako vlasnik izgubi karticu u inostranstvu, jer je obično telefon za prijavu problema na njenoj poleđini.

    Dok se stupi u kontakt sa matičnom bankom nekada prođe i ceo dan, a za to vreme lopov može da koristi karticu, jer nisu sve čipovane i sa PIN kodom, a mnogi u novčaniku zajedno sa karticom drže i PIN kod.

    Krađa, naravno kao i gubitak kartice, imaju isti tretman, odnosno potrebno je blokirati karticu, podneti zahtev za novu, platiti izradu nove, a za sve to je potrebno od minimum 600 do 2.500 dinara. Ako neko zahteva hitnu izradu za to je potrebno još 500 do 1.000 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE