Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Švajcarske Alpe meka zimskog turizma

    Švajcarski Alpi su destinacija koja je interesantna turistima tokom cele godine. Leti su planine idealne za planinarenje dok su zimi pravi raj za ljubitelje snega.

    Tokom leta vodiči predvode planinare sve do vrhova koji prelaze visinu od 4.000 metara, a kojih ima oko 50. Ti isti vrhovi su prava atrakcija zimi, kao i 29 zimskih sportskih centara, jer ni jedna evropska zemlja nema toliki broj dobrih skijaških staza.

    Turizam u Švajcarskoj se razvija još od početka devetnaestog veka, kada su nekada zabranjeni Alpi počeli da se doživljavaju kao otelotvorenje prirodnog poretka. U to vreme privlačili su velikane evropske i američke književnosti, poput Byrona, Dickensa, Conana Doylea, Twaina i mnogih drugih, koji su uživali u lepoti i veličanstvenosti planina. Nakon njih počeli su da dolaze oni koji su osvajali alpske vrhove, a zatim i oni koji su uživali u alpskim banjama. Sve dok jedan ugostitelj preduzetničkog duha iz St Moritza nije ubedio neke engleske letnje turiste, da će im se pejzaž još više dopasti zimi, što je dovelo do velikog interesovanja za zimski turizam kod engleske srednje klase. Prihvatanjem nordijskih tehnika skijanja, organizovanjem takmičenja i ubeđivanjem železničkih kompanija da nastave da voze istu rutu i tokom zimskih meseci, Englezi su postavili temelje modernoj zimskoj sportskoj industriji. Za to vreme ni Švajcarci nisu sedeli skrštenih ruku već su se pokazali kao izuzetno preduzimljivi i ekstremno sposobni domaćini. Do 1860. Davos i St Moritz, a do početka dvadesetog veka i Arosa, Leysin, Adelboden i Jungfrau su već bile dobro poznate zimske turističke destinacije.

    Dugo je najpopularniji zimski sport bilo klizanje, ali se sa dolaskom modernih skijaških disciplina kao što su spust i skakaonica to promenilo. Prvo takmičenje u slalomu je organizovao Sir Arnold Lunn, čovek koji je i osmislio ovu disciplinu, 1922. u Mürrenu. Nakon čega je na Schilthornu 1931. organizovano i prvo Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju. Ovaj neverovatni planinski vrh krasi rotirajući restoran sa pogledom koji oduzima dah, i poslužio je kao scenografija za kultni film o Jamesu Bondu iz 1962. „U službi njenog Veličanstva“.

    Nakon Prvog svetskog rata, alpski turizam je posustao, ali je ljubav prema zimskim sportovima nadvladala i ljudi su počeli da dolaze, tome je doprinelo i otvaranje prvog ski-lifta na svet u Davosu 1934.

    Zimski turizam u Švajcarskoj jedna od bolje razvijenih industrija na svetu. Danas je na Alpima razvijena savremena infrastruktura, u okviru koje postoji nešto za svačiji ukus i džep. Godišnje turizam državi donese oko šest odsto od ukupnog prihoda. Svesni njegove važnosti, kao i uticaja koji on ima na okolinu, danas prioritet Švajcarcima postaje održivi turizam.

    Samo nekoliko godina ranije sneg je bio zagarantovan za vreme odmora, danas odmarališta na nižoj nadmorskoj visini moraju da pribegavaju snežnim topovima kako bi gostima pružili potpuni užitak. Stoga je očuvanje životne sredine jedan od najvećih zadatak za turističku industriju Švajcarske.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE