Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pad BDP i industrije

    Realni pad bruto-domaćeg proizvoda u drugom kvartalu 2014. godine u odnosu na isti prošlogodišnji period iznosio je 1,1 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

    Obračun kvartalnog BDP za drugi kvartal 2014. godine, koji je detaljniji i koji se izvodi na nižim nivoima agregiranja, biće objavljen 30. septembra, napominju u RZS.

    Prema podacima Zavoda, promet robe u trgovini na malo u Srbiji je u junu bio veći za 4,6 odsto nego u istom mesecu 2013. godine.

    U junu je, u poređenju sa prethodnim mesecom, promet robe u maloprodaji bio manji za 0,5 odsto, pokazuju podaci Zavoda. Promet robe u periodu januar-jun bio je veći za 1,9 odsto nego u istom periodu prošle godine.

    Republički zavod je objavio i da je industrijska proizvodnja u Srbiji u junu manja  za 9,2 odsto nego u istom mesecu prošle godine.

    Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija u junu je imalo pad od 34,8 odsto, rudarstvo 17 odsto, a prerađivačka industrija 2,7 odsto.

    Došlo je do pada u proizvodnji energije (24,1 odsto), intermedijarnih proizvoda – osim energije (7,8 odsto), kapitalnih proizvoda (6,8 odsto) i trajnih proizvoda za široku potrošnju (tri odsto). Rast je zabeležen u produkciji netrajnih proizvoda za široku potrošnju, i to 1,1 odsto.

    Obim industrijske proizvodnje u junu 2014. godine, u odnosu na jun 2013, beleži pad u 18 oblasti, a rast kod 11 oblasti.

    Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u junu imale su proizvodnja električne energije, eksploatacija uglja, proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina, proizvodnja osnovnih metala, i proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE