Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šestović: Smene u preduzećima neophodne

    Promena rukovodstva javnih preduzeća je opravdan potez i uvod u sređivanje stanja u javnom sektoru, jer se gubici gomilaju nekoliko godina, smatra glavni ekonomista Svetske banke Lazar Šestović.

    Od 730 javnih preduzeća u Srbiji, 510 posluje sa gubitkom i promena rukovodstva je verovatno jedini potreban potez, jer se gubici gomilaju i stalno se traži pomoć iz budžeta da bi se oni pokrili, kaže Šestović za RTS. 

    Smatramo da je smena menadžmenta neophodna, mora se dati profesionalcima da vode ta preduzeća da ih preokrenu, da ih učine profitabilnim i da pruže bolje usluge građanima, rekao je Šestović. 

    Prema njegovim rečima, to je jedan od prioriteta, bilo je i drugih reformi koje su se dešavale u prethodnih nekoliko meseci, ali ovo je nešto što je izuzetno skupo. Gubici tih preduzeća mere se stotinama miliona evra, njihovi dugovi se mere milijardama evra, kaže Šestović.

    Govoreći o kriterijumima izbora novog rukovodstva, Šestović kaže da je nedavno promenjen zakon o javnim preduzećima sa ciljem da se omogući  konkurentniji izbor menadžmenta.

    Imamo mnoge dobre zakone ali njihova impementacija ne ide baš kako je predviđeno. Nadamo se da će ovog puta biti, baš zbog teške situacije i urgentnosti, više doslednosti u primeni zakona, kaže Šestović. 

    Govoreći o javnom dugu, Šestović kaže da dugovi javnih preduzeća utiču sa 15 do 20 odsto u ukupnom javnom dugu Srbije. Garancije koje se izdaju javnim preduzećima da se zadužuju se ubrajaju u javni dug i to je sad otprilike 2,5 milijarde evra.

    Što se tiče samog javnog duga on raste veoma brzo, dostigao je nivo oko 65 procenata BDP, a njegova struktura nije baš najpovoljnija, rokovi za otplatu nisu tako dugi i nemamo dovoljno prostora da ih refinansiramo, da budžet "odahne", kaže Šestović.

    Prema njegovim rečima, potrebno je da se budžet stavi pod kontrolu i da se javna preduzeća stave pod kontrolu, da se smanji potrošnja i curenje para na sve strane. Nije u pitanju samo smanjenje plata i penzija, ima toliko prostora za uštede i treba krenuti odlučno u to, tvrdi on.

    Šestović kaže da svi naši susedi imaju probleme sa javnim dugom, ali oni mnogo brže rastu od nas, njihova ekonomija pokazuje znake oporavka, a mi ponovo upadamo u recesiju i imamo probleme sa strukturnim reformama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE