Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Firme dobro plaćaju za zaštitu od hakera

    S interneta se danas može naručiti i hakerski napad koji "košta" od 30 do 5.000 evra na sat, ipak, isto isplativo, ali bezbedno, to znanje se može iskoristiti za zaštitu firmi od ovakvih napada i zaraditi i do 2.000 evra mesečno.

    Na crnom tržištu za pedesetak evra može da se naruči napad ili neko drugo hakovanje poput vađenja baze podataka, šifara, spiska korisnika… To je često posao od 10 do 20 minuta, a ovo je samo početna cena.

    Za ozbiljnije sajtove, s ozbiljnijom zaštitom, cena drastično raste, kaže za 24 sata urednik portala e-sigurnost.net Jovan Šikanja.

    Rušenje sajtova postalo je sastavni deo političkih i ostalih obračuna na internetu. Kako 24 sata saznaju, za napad na sajt prosečne obezbeđenosti i posećenosti koji treba da traje sat vremena treba izdvojiti 50 dolara, dok se za nedelju dana cene kreću između 400 i 600 dolara.

    Za provaljivanje u ozbiljne sajtove, sa velikom posetom i jakom zaštitom, hakeri po satu uzimaju i 5.000 evra. Ovi napadi ne utiču samo na funkcionisanje ciljanog sajta, nego i na veliki broj drugih portala.

    Za onesposobljavanje jednog takvog sajta na nekoliko sati potrebno je više od 20.000 evra, a zanimljivo je da hakeri često nude popuste za velike i stalne kupce, priča dobro upućeni izvor za 24 sata.

    Hakerski napadi na sajtove medija i državnih organa obično se izvode tako što se istovremeno pošalje na hiljade zahteva za prikaz neke prezentacije i na taj način se privremeno ili na duže staze onesposobljava servis (DDoS napadi).

    Sajtovi nekih naših ministarstava koriste zastarele platforme, pa ne morate ni biti haker da biste ih oborili, već je na Googlu moguće naći uputstva za to, kaže Šikanja.

    Velike kompanije počele su da cene stručnjake koji od hakerskih napada mogu da ih odbrane. Čovek s ovim znanjem i veštinama zaradiće u Srbiji oko 2.000 evra. Ipak, to je mnogo manje od kolega iz inostranstva koji će radeći u velikim kompanijama na godišnjem nivou da inkasiraju od 188.000 do dva miliona dolara.

    Prema našem Krivičnom zakoniku, računarska sabotaža (hakerisanje) je: unošenje, uništenje, brisanje, izmena, oštećenje računarskih podataka ili programa, ili uništenje ili oštećenje računara… U Krivičnom zakoniku je za ovo krivično delo propisana kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE