Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čvrsti temelji oporavka Španije

    Privreda Španije je u drugom tromesečju porasla 0,5 odsto na kvartalnom nivou, što je najbrži tempo rasta španske privrede za prethodnih šest godina, saopštila je centralna banka u Madridu.

    Centralna banka je, takođe, povisila prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda Španije za ovu i narednu godinu, predviđajući rast od 1,3, odnosno od 2,0 odsto, u odnosu na ranije prognoziranih 1,2 i 1,8 odsto, prenela je agencija France presse.

    Španija, prema ocenama AFP, postepeno izlazi iz duboke finansijske krize, iako je, izuzetno visok stepen nezaposlenosti među mladima, i dalje jedan od najvećih problem te zemlje.

    Zvanični podaci o rastu BDP Španije bi trebalo da budu objavljeni 30. jula. Prema izveštaju centralne banke, ubrzanju privrednog rasta u drugom tromesečju doprinela su veća lična potrošnja i poslovne investicije, dok je izvoz takođe imao pozitivan doprinos.

    Privreda Španije je prošle godine izašla iz druge recesije u prethodnih pet godina, zahvaljujući rastu od 0,1 odsto iz trećeg kvartala, ali je stopa nezaposlenosti, u prvom ovogodišnjem kvartalu, ostala na 25,93 odsto, blizu rekordnog nivoa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE