Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatskom dominiraju korupcija i nezaposlenost

    Velika većina Hrvata stanje u državi ocenjuje lošim i uglavnom ne veruje u poboljšanje, navodeći kao tri najistaknutija problema korupciju, nezaposlenost i kolaps privrede, pokazuje istraživanje Instituta Ivo Pilar.

    Situaciju u Hrvatskoj vrlo dobrom ocenilo je samo 1,7 odsto ispitanika, uglavnom dobrom njih 8,6 odsto, dok stanje u zemlji uglavnom lošim vidi 38,5 odsto, a vrlo lošim 46 odsto ispitanika. Njih 3,8 odsto ne zna odgovor, a bez odgovora bilo je 1,5 odsto ispitanih.

    Institut Ivo Pilar istraživanje je sproveo terenskom usmenom anketom od 24. marta do 8. maja na nacionalno reprezentativnom, slučajnom uzorku punoletnog stanovništva, kojim je obuhvaćeno 1.000 osoba na 143 lokacije.

    Najistaknutijim problemima ispitanici vide političku korupciju (71,2 odsto), nezaposlenost (68 odsto) i kolaps privrede (38,1 odsto), a potom sledi nizak standard (37,6 odsto).

    Građani uglavnom ne očekuju da će se njihova lična situacija, kao i situacija u društvu, u iduće dve-tri godine poboljšati.

    Njih 7,4 odsto očekuje da će se u navedenom periodu situacija znatno pogoršati, 15,9 odsto da će se donekle pogoršati, a 45,6 odsto da će ostati ista. Da će im se lična situacija donekle poboljšati smatra 16,9 odsto, da će se izrazito poboljšati 4,7, dok ih 9,4 odsto ne može proceniti.

    Da će se stanje u Hrvatskoj uopšteno pogoršati smatra 17,5 odsto, donekle pogoršati 23,2 odsto, a da će ostati isto 31,3 odsto ispitanih. Da će se donekle poboljšati smatra 16,4 odsto, da će se izrazito poboljšati samo 2,1, a ne može proceniti 7,9 odsto.

    Najveće poverenje ispitanici imaju u Hrvatsku vojsku i predsednika Republike, a najmanje veruju Saboru, Vladi i političkim strankama.

    Anketno istraživanje "Pilarov barometar hrvatskoga društva" usmereno je prvenstveno na prikupljanje empirijske građe za naučne publikacije, ali njegovi rezultati mogu biti zanimljivi i široj javnosti, napominje Institut.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE