Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemački izvoz trpi ruske sankcije

    Četvrtina nemačkih kompanija koje se bave izvozom trpe posledice zbog različitih vidova sankcija koje su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države uvele Rusiji, javlja radio Deutsche Welle.

    Takvo mišljenje izneo je i šef spoljnoekonomskog odeljenja Saveznog udruženja inudstrijskih i trgovačkih komora Nemačke (DIHK) Volker Treier u intervjuju listu Rheinsche post.

    Prema rečima Treiera, osnovni problem je u tome što mnogi izvoznici razvijaju saradnju i sa Rusijom i sa Sjedinjenim Državama.

    Nemačke kompanije koje rade na ruskom i američkom tržištu sada moraju da proveravaju svoje poslovanje zbog različitih sankcija EU i SAD i da stalno obraćaju pažnju na to.

    DIHK procenjuje da je izvoz iz Nemačke u Rusiju ove godine smanjen za četiri milijarde evra zbog ukrajinske krize, a u Ukrajinu za jednu milijardu evra, objavio je Wall Street Journal.

    U celini, ukupan obim nemačkog izvoza će se smanjiti za pola procentnog poena, dok se ranije očekivalo da poraste četiri odsto. Nove investicije u Rusiju su zamrznute, projekti koji su bili spremni za realizaciju su odloženi, rekao je Treier.

    Zabrinutost zbog posledica sankcija prema Rusiji i opšteg uticaja ukrajinske krize doveli su do pogoršanja poverenja privrednika i investitora u nemačku ekonomiju.

    Indeks poverenja koji obračunava institut ZEW, pada već sedam meseci za redom. U julu je njegova vrednost pala na 61,8 poena, sa junskih 67,7, dok su stručnjaci očekivali znatno manje izražen pad, na 67,4 poena.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE