Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Makedonce `tresu` poskupljenja

    Talas poskupljenja zatekao je građane Makedonije, skokom cena struje, hleba, putarina i registracije vozila, a jedino rešenje za novi cenovni šok je dodatno smanjenje troškova.

    Makedonska vlada najavljuje povećanje penzija, socijalne pomoći i plata administraciji za pet odsto, ali iduće godine.

    Mere na zaštiti standarda građana vlada namerava da sprovodi iz kredita od pola milijarde evra, koje će građani vraćati u idućih sedam godina.

    Penzioneri odlaze na tržnice s preciznim spiskom koje namirnice kupiti i koliko se tog dana može potrošiti. Povrće se, kažu, nekada kupovalo na kile, a danas taman koliko je potrebno za jedan ručak.

    Povećanje cene struje od 3,5 odsto proizvođačima hleba bilo je opravdanje za povećanje cene od gotovo 10 odsto. Toliko su im, kako kažu, veći troškovi proizvodnje.

    One koji bi putovali očekuju veći troškovi. Putarina je u Makedoniji poskupela za 33 odsto. Vlasnike automobila, osim skupljih putarina, čeka i skuplja registracija, i to za deset evra.

    I dok građani pokušavaju da svoj budžet prilagode novim cenama, vlada tvrdi da ima protivmere kojima ce održati životni standard.

    U programu vlade predviđeno je godišnje povećanje socijalne pomoći, mirovina i plaća u administraciji za pet odsto, rekao je ministar za rad i socijalna pitanja Dime Spasov.

    Stručnjaci napominju da se prema ekonomskim parametrima neko može smatrati siromašnim ukoliko trećinu prihoda troši na hranu.

    Kad imate cenovni šok u zemlji gđe je 28 odsto stanovništva nezaposleno, to je direktni udar na njih, jer oni jedva preživljavaju i svako poskupljenje ih pogađa, objašnjava profesor ekonomije Borče Trajanovski.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE