Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Francuski gasovod rešenje za zavisnost od Rusije

    Francuska gradi gasovod na severu zemlje koji će povezati novi LNG terminal u Dunkirku s Nemačkom do 2016. godine, čime će ta zemlja dobiti alternativu za ruski gas.

    Nemačka je trenutno najveći uvoznik ruskog gasa na svetu, a Evropska unija u svetlu krize u Ukrajini iznova poziva države članice da smanje zavisnost o ruskim energentima.

    Gasovod Arc de Dierrey dug 300 kilometara, koji gradi mrežni operater GRTgaz, prenosiće uglavnom gas s novog LNG terminala državne elektroenergetske firme EDF i poboljšati tranzit prema južnoj Francuskoj.

    Ipak, njegov potencijal kao alternativne veze za Nemačku i Švajcarsku sve je važniji zbog ukrajinske krize i svakako je moguće da LNG postane konkurentniji i tada će se postaviti pitanje izvoza u centralnu Evropu.

    Arc de Dierrey je prvi korak u velikom planu povezivanja dva francuska gasna čvorišta, rekao je direktor za strategiju i marketing GRTgaza Olivier Aubert, u intervjuu za Reuters.

    Isto tako će doprineti još jednoj ulozi u budućnosti, odnosno napraviće od Francuske ulazna vrata za gas u Evropu. A najvažnije tržište koje nam je svima na umu je Nemačka, kazao je on.

    Nemačka, koja iz Rusije uvozi 36 odsto gasa, nema direktan pristup LNG terminalima na svojoj obali, premda joj dva druga terminala, u Belgiji i Holandiji, mogu osigurati tečni gas.

    Gradnja gasovoda, vrednog 635 miliona evra, počela je u martu, a EU u projektu učestvuje sa 77 miliona evra subvencija. Prva faza biće završena 2015, a druga u novembru 2016. godine kada će očekuje povezivanje s postojećim gasovodima na nemačkoj i švajcarskoj granici.

    Gas trenutno teče samo u jednom smeru, iz Nemačke u Francusku, ali ne postoje tehnički razlozi zašto ne bi mogao ići i u obrnutom smeru, rekao je Aubert.

    Ruski gasplin pokriva samo 10 do 15 odsto francuskih potreba i Aubert ističe da to znači da Francuska može i bez njega, osim kada vladaju jako niske temperature, što se dogodi jednom u 50 godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE