Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kad stečajni upravnik zgrće milione

    Sa zvaničnom licencom isti upravnik rukovodi u dve firme, od kojih je jedna drugu gurnula u stečaj. Mihajlo Koruga trenutno vodi 12 postupaka, a do sada mu isplaćeno 23,16 miliona dinara, pišu Novosti.

    Tako jedan čovek treba istovremeno da zastupa interese i dužnika i poverioca. Mihajlo Koruga, licencirani stečajni upravnik, o kome su Novosti već pisale u slučaju Beko, trenutno je angažovan u 12 stečajnih postupaka. Među njima su i beogradska preduzeća Trudbenik i Montaža.

    Koruga je stečajni upravnik u Trudbeniku, preduzeću koje je Montažu svojevremeno oteralo u stečaj, što je očigledan sukob interesa, kaže nekadašnji radnik i predsednik odbora poverilaca Montaže Jovan Petrović.

    Petrović se Novostima obratio u želji da, kako kaže, spreči nezakonitu prodaju više hiljada kvadrata poslovnog prostora Montaže na Voždovcu, zakazanu za 8. jul.

    Petrović se već obraćao Visokom savetu sudstva, Ministarstvu pravde i nadležnim agencijama, ne bi li, u 29 tačaka ukazao na nepravilnosti u vezi sa stečajem u Montaži. Između ostalog, kako tvrdi, i o nelegalno uvedenom bankrotu.

    Prozvani Mihajlo Koruga, pak, odbio je da za Novosti komentariše bilo šta na temu stečaja. Samo je spustio slušalicu.

    Mihajlu Korugi je, kao stečajnom upravniku, do sada prema podacima u koje su Novosti imale uvid, isplaćeno ukupno 23,16 miliona dinara na ime naknade troškova, ali i nagrada za okončane i još aktivne stečajne postupke.

    Prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), Koruga je, na dan 30. jun, angažovan kao upravnik – fizičko lice u devet stečajnih postupaka, dok je u tri stečajna postupka angažovan kao poverenik Agencije za privatizaciju.

    Do sada je zaključio 27 postupaka, u 23 kao upravnik-fizičko lice i u četiri postupka kao poverenik Agencije za privatizaciju. Uz to, obustavio je šest predmeta.

    Na pitanje da li je tačno da u slučaju Koruginog imenovanja u Montaži i KMG Trudbeniku postoji sukob interesa, u Agenciji kažu da je "stečajni upravnik dužan da najkasnije odmah po imenovanju, obavesti sud o postojanju sukoba interesa i, shodno Zakonu o stečaju i Kodeksu etike za stečajne upravnike, zatraži svoje izuzeće."

    Propisi kažu da za stečajnog upravnika, između ostalog, ne može biti imenovano lice koje je dužnik stečajnog dužnika (kao što je to Montaža u odnosu na Trudbenik), ili je kod takvog lica bilo zaposleno u poslednjih šest meseci pre otvaranja stečajnog postupka.

    Kodeks etike za stečajne upravnike, pak, obavezuje stečajnog upravnika da obavesti sud o postojanju poslovnih ili drugih oblika povezanosti koji bi mogli bitno da utiču na njegovu objektivnost ili nezavisnost, ističu u ALSU.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE