Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusima nema mesta u Hrvatskoj?

    Hrvatska Vlada će svim pravnim sredstvima onemogućiti ulazak ruskih kompanija u Inu i kupovinu većinskog paketa deonica, poruka je iz državnog vrha nedelju dana pre dolaska u Zagreb predsednika Uprave Gazproma Alexeya Millera.

    Miller je u Zagreb, na sastanak s predsednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem, trebalo da dođe u četvrtak, ali je dolazak odložen iz, kako kažu u kabinetu predsednika, tehničkih razloga.

    Ipak, delegacija Gazproma sledeće sedmice sigurno dolazi. Kako nezvanično saznaje Jutarnji list, uprava Gazproma zatražila je prijem kod Milanovića, na šta je odgovoreno pozitivno.

    A dan ranije se u Zagrebu s ministrom privrede Ivanom Vrdoljakom sastao američki zamenik sekretara za energetsku politiku Amos Hochstein i jasno poručio da SAD vide Hrvatsku kao energetskog lidera u regiji.

    On je preneo i da SAD pomaže Hrvatskoj u gradnji LNG terminala (za hlađenje tečnog prirodnog gasa).

    "Hrvatska više nije u ulozi da se brine hoće li imati energenata, već je njena uloga da osigura energente svojim severnim susedima, Ukrajini, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, i na toj strategiji radimo zajedno sa Stejt Departmentom", izjavio je posle sastanka ministar Vrdoljak.

    List ocenjuje da "ove jasne poruke ukazuju da je Hrvatska odabrala SAD kao partnera u razvoju svojih energetskih potencijala i jasno poručuje Rusiji i njenim kompanijama da za njih ovde nema mesta".

    Premijer Milanović je, međutim, poručio da neće dopustiti da se Hrvatska pretvori u geopolitički prostor nadmetanja između Rusa i Amerikanaca. "Dakle, prema svima jednako kad je posao u pitanju", poručio je on.

    Miller, kako piše Jutarnji, u Zagrebu želi da razgovara o eksploataciji nafte u Jadranu, prodaji Ine i gasovodu Južni tok.

    Ali, domaćini jedino mogu da mu saopšte da od prodaje Ine ruskim kompanijama neće biti ništa, da krak Južnog toka u Hrvatskoj do daljnjeg nije moguć, kao i da ga informišu o toku konkursa za eksploataciju Jadrana.

    Naime, podseća list, kao članica Evropske unije, Hrvatska u ovom trenutku ne može da omogući prodaju udela u Ini ruskim kompanijama, pre svega zbog sankcija koje je EU nametnula Rusiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE