Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oštra kontrola izvođača radova

    Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pooštrilo je kontrolu izvođača radova kako bi se prekinulo sa dosadašnjom praksom produžavanja rokova, čime se neopravdano povećava cena radova.

    Prvi korak u tom pravcu je zaključenje dva aneksa na ugovore o izgradnji deonice Ub – Lajkovac na Koridoru 11, koji će omogućiti da uz obezbeđena finansijska sredstva i pojačanu kontrolu radova na terenu, izgradnja ove deonice bude završena do 30. novembra 2014.

    Ministarstvo nije pristalo na zahteve izvođača radova, preduzeća Putevi Užice i Planum da se menjaju uslovi osnovnog ugovora i da se sredstva isplaćuju unapred, imajući u vidu da je pomenuta deonica od 12,5 kilometara trebalo da bude završena još 25. decembra 2011.

    Na insistiranje ministarstva, zaključenim aneksima se pored detaljnog dinamičkog plana izvođenja radova predviđa i formiranje posebnog tela koje će nedeljno izveštavati o napretku radova na terenu i eventualnim odstupanjima.

    Ukoliko plan ne bude ispoštovan, država će moći da raskine ugovor jednostrano već posle druge kontrole uz aktiviranje bankarske garancije.

    Zaključivanju dva aneksa koji su potpisani 30. juna 2014. godine, prethodilo je zaključivanje ukupno 12 aneksa, od čega 10 na osnovni ugovor i dva za dodatne radove.

    U tom periodu vrednost izvedenih radova iznosila je 4,64 milijarde dinara odnosno 66 odsto od ukupno ugovorene vrednosti.

    Ministarstvo će učiniti sve da se novi projekti završavaju u roku, bez zaključivanja na desetine aneksa kojima se neopravdano povećava cena izgradnje koju finansiraju građani Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE