Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ruski mikročip za platne kartice

    Rusija je razvila sopstveni mikročip za platne kartice, za koji veruje da će pružiti veću bezbednost u odnosu na konkurentske koje koriste Visa i Mastercard.

    Kako piše Kommersant, čip je razvijen za Univerzalnu elektronsku karticu Sberbanke, ali ipak još nije vreme za masovnu proizvodnju.

    Potrebno je još godinu i po da stignemo do serijske proizvodnje, ali i kako bi se uspostavila puna infrastruktura, rekli su sagovornici Kommersanta.

    Rusi su u poslednje vreme najavljivali udaljavanje od dolara, a bilo je i dosta turbulencija u odnosima sa Visom i Mastercardom i to sa obe strane, pre svega zbog sankcija, pa je i ovaj potez manje-više očekivan.

    Ruski premijer Dmitri Medvedev je rekao da je za Rusiju neophodno da koristi sopstvenu tehnologiju u nacionalnom sistemu plaćanja kako bi "garantovao bezbednost podataka i ispunio bezbednosne uslove".

    Ipak, on kaže da će ovaj sistem biti alternativa, a ne zamena za postojeće pružaoce usluga. Ne govorimo ovde o borbi sa stranim sistemima plaćanja, jer bi to značilo narušavanje principa konkurencije, rekao je Medvedev.

    Kartica bi trebalo da se pojavi sredinom 2015. godine, a kako je najavljeno, biće moguće koristiti je širom sveta.

    Inače, predsednik Vladimir Putin je u maju potpisao zakon koji predviđa formiranje nacionalnog sistema za plaćanje u kom se navodi i da bi inostrani sistemi morali da plaćaju "bezbednosnu taksu".

    Odgovor je brzo stigao iz Vise, koja je navela da nije nemoguće da se u potpunosti povuče iz Rusije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE