Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BoJ prvi put najveći kreditor Japana

    Bank of Japan (BoJ) je prvi put postala najveći vlasnik obveznica japanske vlade, što je još jedan pokazatelj programa monetarnog labavljenja, pokazali su danas podaci u Tokiju.

    Centralna banka agresivno kupuje državne obveznice od lansiranja programa stimulacija u aprilu prošle godine, u okviru pokušaja da se pokrene treća po veličini svetska privreda, prenosi agencija France Presse.

    BoJ je prvi put prestigla osiguravajući sektor i na kraju marta držala je 201 bilion jena (1,97 milijardi dolara) vredne obligacije, odnosno 20,1 odsto ukupnih državnih dužničkih hartija.

    U rukama osiguravajućih kuća istovremeno je bilo 19,3 odsto japanskog državnog duga. Penzioni fondovi i pojedinci u Japanu takođe drže veliki deo obveznica.

    Najveći deo duga zvaničnog Tokija nalazi se u zemlji, zbog čega Japanu ne prete pritisci inostranih kreditora, sa kojima su se suočavale zemlje poput Grčke na vrhuncu dužničke krize u evrozoni.

    Međunarodni monetarni fond (MMF) je, međutim, pozvao Japan da "ukroti" svoj javni dug, koji je jedan od najvećih u svetu i dva puta premašuje veličinu japanske privrede.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE