Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Spor oko mesa za Rusiju dobija epilog

    Ministar poljoprivrede Rusije Nikolaj Fjodorov i srpski ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić dogovorili su u Moskvi konkretne mere u cilju rešenja problema oko izvoza svinjskog mesa iz Srbije na rusko tržište.

    Moskva je spremna da izađe u susret u rešavanju problema oko izvoza mesa iz Srbije u Rusiju, kaže ministar poljoprivrede Rusije Nikolaj Fjodorov na početku razgovora sa Ljajićem.

    On je naveo da je u poslednje vreme u Rusiju stizalo meso iz trećih zemalja, Hrvatske, Španije, Mađarske, sa oznakama Srbije, dodajući da se to kosi s međunarodnim pravilima, a bilo je slučajeva da je umesto slanine pronađeno "nešto sasvim drugo".

    Na putu smo da ovaj problem rešimo i da se ovakve situacije više ne ponavljaju, izjavio je Ljajić istakavši da očekuje skoro rešenje tog problema, istakavši da je ruska strana bila potpuno zadovoljna objašnjenjima srpske delegacije.

    Srbija je jedina evropska zemlja koja u ovom trenutku ima dozvolu za izvoz svinjskog mesa u Rusiju i to je ogromna šansa koja ne sme biti dovedena u pitanje zbog pojedinačnog izvoznika koji na različite načine želi da ostvari profit veći od regularnog, rekao je Ljajić u izjavi Tanjugu.

    On je nakon sastanka sa ministrom Fjodorovim i čelnicima veterinarskih inspekcija dve države istakao da "ne možemo na osnovu jednog incidenta ugroziti reputaciju naših izvoznika – osam proizvođača svinjskog mesa koji imaju dozvolu za izvoz na rusko tržište i nikada nije bilo problema".

    Srpska delegacija, dodao je, informisala je ruske kolege o svim detaljima vezanim za ovaj slučaj, a predočene su i mere koje su preduzete, odnosno da je inspektor, koji je radio na tom slučaju, suspendovan, a nesavesnom proizvođaču je zabranjen izvoz.

    Takođe, i drugi nadležni državni organi su uključeni u ispitivanje celog slučaja i ukoliko se utvrdi da je bilo zloupotreba, biće podneta krivična prijava protiv proizvođača, kazao je Ljajić.

    Sa ruskom stranom je dogovoreno da njihovi eksperti iz Uprave za veterinu posete Srbiju i održe seminare za naše proizvođače i inspektore kako bi usaglasili sve standarde vezano za izvoz mesa iz Srbije na rusko tržište.

    Takođe, dva naša eksperta će boraviti u Rusiji gde će raditi na standardizaciji takozvanih elektronskih sertifikata da bi sprečili ovakve situacije u budućnosti i preventivno delovali, kazao je Ljajić. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE