Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skuplji Infostan u nadležnosti grada

    Povećane cene određenih komunalnih usluga na majskom računu Infostana nisu u nadležnosti tog javnog preduzeća, već odluku o tome donosi grad Beograd, kaže portparol Infostana Milica Paunović.

    Poskupele su pojedine usluge, prvenstveno vodovoda i kanalizacije, i to je posebno prikazano na majskom računu, na čijoj poleđini se nalaze i sve informacije o reprogramu duga Infostanu, kazala je Paunović.

    Javno komunalno preduzeće Infostan predstavilo je reprogram duga koji fizičkim licima omogućava da do 30. septembra potpisivanjem ugovora o izmirenju obaveza, ostvare od pet do 15 odsto otpisa duga.

    Sekretarka gradskog Sekretarijata za komunalne i stambene poslove Nina Jandrić rekla je da je odluka o reprogramu, posledica velikih dugovanja Beograđana prema JKP Infostan koja su do 1. juna, kada je reprogram počeo, iznosila oko 20 milijardi dinara.

    Za plaćanje duga u celosti, vrši se otpis 15 odsto obaveza, dok se za plaćanje na tri rate, otpisuje 12 odsto duga. Građani koji odluče da obaveze regulišu na šest rata, imaće otpis duga od deset odsto a za plaćanje u 12 rata, otpisuje se pet odsto duga.

    Dug do 100.000 dinara može se platiti maksimalno u 24 rate, dug od 100.000 do 200.000 na 36 rata, a za dug veći od 200.000, maksimalan broj rata je 60, kazala je Jandrićeva.

    Ona je dodala da novog reprograma, nakon 30. septembra, neće biti i da ovu priliku mogu da iskoriste i oni građani koji su ranije potpisali ugovor o priznanju i otplati duga, a smatraju da je novi reprogram povoljniji.

    Ugovor o reprogramu mogu da potpišu fizička lica s dugovima za stambeni prostor po pravosnažnim presudama, po donetim sudskim rešenjima o dozvoli izvršenja ili zaključcima o izvršenju profesionalnih izvršitelja.

    Otpis duga mogu da iskoriste i korisnici koji nisu platili tekuće obaveze za šest mesečnih računa, zaključno sa računom za april 2014. godine, za koje nije pokrenut postupak prinudne naplate, rekla je Nina Jandrić.

    Prema njenim rečima, uslovi novog reprograma omogućavaju redovnim platišama da obaveze izmiruju uz sedam, umesto dosadašnjih pet odsto popusta.

    Prema podacima Infostana, oko 120.000 dužnika može da pristupi reprogramu duga, uključujući i 60.000 građana protiv kojih je pokrenuta prinudna naplata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE