Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija odlaže gradnju Južnog toka?

    Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će Srbija morati da odloži početak gradnje gasovoda Južni tok, nakon što je Bugarska suspendovala radove na tom projektu. Vučić: Sve po planu dok ne odlučimo drugačije.

    "Bugarska je čvorište, pa samim tim, dok se ne okončaju razgovori Bugarske sa Briselom i Evropske unije sa Rusijom, i mi stojimo. Ili, dok Rusija ne promeni rutu. Ali, svakako rezultat i jednog i drugog scenarija znači odlaganje radova u našoj zemlji", kazala je Mihajlovićeva za današnji Blic.

    Odluka Bugarske je reakcija na zahtev Evropske komisije koja je optužila Bugarsku za narušavanje evropskih pravila prilikom raspisivanja tendera za izgradnju Južnog toka i davanja privilegija ruskim i bugarskim firmama.

    Brisel traži i da se bilateralni sporazumi za gradnju Južnog toka usklade sa normama Trećeg energetskog paketa.

    "Budućnost projekta zavisi, pre svega, od dogovora Evropske komisije sa zemljama članicama EU i Rusijom. Južni tok je za nas važan i kao razvojni i kao energetski projekat, ali je jasno da je Srbija samo jedna od država kroz koju gasovod treba da prodje, a da smo, pritom, jedina država u ovom projektu, osim Rusije, koja nije članica EU", kazao je za Blic ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

    Antić nije mogao da kaže da li će biti doneta i formalna odluka o prekidu radova na "Južnom toku" u Srbiji, navodeći da će se nastavitisa praćenjem situacije.

    Blic prenosi da su u Srbijagasu, koji je zadužen za realizaciju projekta u Srbiji, u toku su pregovori o zajmu Gazproma.

    Podseća se da je za kraj juna planirano i potpisivanje ugovora sa izvodjačima, a u Srbijagasu navode da realizacija tog projekta neće stati, osim ako Vlada Srbije ne odluči drugačije.

    Premijer Aleksandar Vučić rekao je danas da za Srbiju teče sve kao što je i planirano, a eventualno drugačiju odluku doneće samo Vlada Srbije, kaže premijer Aleksandar Vučić.

    "Takvu odluku donosi Vlada a Vlada nije zasedala. Za nas teče sve kao što je i planirano, ako bude bilo kakvih promena Vlada će doneti odluku i bićete o tome obavešteni", rekao je Vučić na konferenciji za novinare uoči odlaska u Berlin na sastanak sa kancelarkom Angelom Merkel.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE