Ko je izmislio `opušteni petak` i kako ga `preživeti`?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ko je izmislio `opušteni petak` i kako ga `preživeti`?

  Posle crnog ponedeljka koji je označio opšti slom svetske ekonomije krajem 20. veka, poslodavci širom sveta, su ustanovili poseban kod oblačenja za poslednji dan radne nedelje, poznat kao opušteni petak. Ovakva praksa je u svojoj prvobitnoj verziji bila olakšica budžetima zaposlenih, jer nije podrazumevala obavezno trodelno odelo, takođe je služila kao način da se podigne radni moral i nivo prisnosti između zaposlenih.

   

  Međutim kao i mnoga druga poslovna pravila, pojam opuštenog petka uveden je od strane muškaraca za druge muškarce. Tako je dan koji je trebalo da prestavlja prestanak diktature savršeno ispeglanih odela, izglancanih cipela i gušećih kravata postao dan polo majica i kaki pantalona. Sa druge strane, za žene, ovaj dan je označio početak tiranije prevelikog izbora odeće i nedefinisane granice izeđu onoga što jeste i onoga što nije prihvatiljivo.

  Savet koji kruži poslovnim svetom kada je u pitanju odabir poslovne garderobe je: ‘obratite pažnju na ono što vaš šef nosi’. Zašto ovaj savet nije nimalo koristan za žene? U Srbiji procenat žena na funkcijama u važnim državnim institucijama je samo 20%, pa su time šefovi , čiji bi radni stil one trebalo da imitiraju, uglavnom muškarci.

  Dakle, ako se odlučite za farmerke, koji kroj, a koja boja su adekvatni za opušteni petak? Kako da ne propustite nijedno unapređenje zbog neprofesionalnog oblačenja, ali kako da i dalje izgledate pristupačno i opušteno? Lea Goldman, urednica časopisa Marie Claire, rešave ove, kao i mnoge druge nedoumice koje žene širom sveta imaju vezano  za opušteni petak sa šest jednostavnih pravila. Ona predlaže:

  1. Odlučite se za modne komade koji su adekvatni, kako za ponedeljak, tako i za petak.

  2. Nosite štikle, ali ne vrtoglave potpetice.

  3. Izbegavajte haljine bez rukava.

  4. Gravitirajte prema tamnom džinsu.

  5. Sačuvajte napadne boje za vikend.

  6. Ako vam se vaša garderoba čini suviše dosadnom, stavite zanimljiv nakit!

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE