Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novosti: Milijardu dolara za modernizaciju BG aerodroma

    Milijardu dolara biće uloženo u radove na proširenju i modernizaciji beogradskog aerodroma ’Nikola Tesla’, a razgovori sa potencijalnim koncesionarima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata vodiće se sledeće nedelje u Beogradu, pišu današnje Večernje novosti.

    Plan je da se po modelu javno-privatnog partnerstva izgradi treći terminal samo za potrebe nacionalne avio-kompanije, rekonstruiše Terminal I, sagradi druga pista, najveći kargo centar u regionu, kao i novi hotel, a za ovaj projekat postoji veliko interesovanje, saznaju Novosti.

    Među zainteresovanima su dve kompanije iz Emirata, od kojih je jedna, Arabtek, poznata javnosti iz najave premijera Vlade Srbije Aleksandra Vučića, da će učestvovati u izgradnji jeftinih stanova u Srbiji.

    Kompanija Arabtek trenutno na aerodromu u Abu Dabiju gradi jedan od najvećih i najmodernijih terminala na svetu, kapaciteta 30 miliona putnika godišnje.

    Među potencijalnim koncesionarima su još i kompanije iz Francuske, Austrije i Rusije.

    Proširenje beogradskog aerodroma neophodno je zbog najavljenih direktnih letova ka SAD, otvaranja više novih destinacija i, za početak, dupliranog broja putnika, a uzimajući u obzir veličinu investicije, traži se koncesionar.              

    Period koncesije biće stvar dogovora Vlade Srbije i budućeg koncesionara, ali se računa na oko 20 godina. Projekat će doneti veliki posao i srpskoj građevinskoj operativi.

    Druga pista na beogradskom aerodromu neophodna je, kako saznaju Novosti, zbog uvođenja direktnih letova ka SAD.

    Stručnjaci američkih vazduhoplovnih vlasti posetiće još jednom u junu Beograd, a mesec dana kasnije očekuje se njihov izveštaj, kojim bi, posle pauze od 10 godina, Srbija trebalo da bude uvrštena u Kategoriju 1, što znači da avio-kompanije iz Srbije direktno mogu da lete u SAD.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE