Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najbogatija balkanska trojka

    Vlasnik Agrokora Ivica Todorić, prvi čovek MK Grupe Miodrag Kostić i kralj madraca i jastuka Dormeo Sandi Češko, predvode ovogodišnju Forbesovu listu najbogatijih biznismena regiona.

    Hrvatski biznismen Ivica Todorić težak je 735 miliona evra, drugoplasirani Miodrag Kostić 520 miliona i Sandi Češko "vaga" 460 miliona evra, govore podaci sa liste magazina Forbes.

    U Srbiji, Kostić je sa trona skinuo vlasnika Delta Holdinga Miroslava Miškovića, čiji se prihodi smanjuju otkad sud ispituje legalnost njegovog poslovanja.

    Od desetorice s najvećim prohodima, još su dvojica završila u pritvoru: Srđan Knežević i Petar Matijević.

    Prvi je vlasnik Knez Petrola, koji je nakon NIS, najveća kompanija u naftnom sektoru regiona. Matijević je novi član kluba Top 10 u Srbiji, pre 20 godina vlasnik mesare, a sada jedan od najvećih zemljoposednika.

    Prvo mesto vlasnika Agrokora već godinama se ne dovodi u pitanje, a iz Hrvatske je visoko kotiran i Emil Tedeschi sa bogatstvom od 290 miliona evra.

    Stanje u slovenačkom realnom sektoru prošle godine se uveliko popravilo, a na listi najbogatijih prvi je i dlje Sandi Češko, vlasnik najveće TV prodaje na ovom delu Balkana.

    Drugi su supružnici Albin i Tatjana Doberšek (274 mil. evra), osnivači Engeneering Doberseka, uspešnog zbog inovacija i niza patenata, a treći je Joc Pečečnik (188 mil. evra), vlasnik Elektonček Groupa.

    U BiH je među vodećima opet Agrokor, a ključ njegovog uspeha su, kako kaže potpredsednica Ljerka Puljić, direktne investicije.

    Konzum je po prihodima četvrti. Vlasnik trgovačkog lanca Bingo Senad Džambić, pojavio se na desetom mestu liste najvećih firmi, s prihodom od 448,5 miliona konvertibilnih maraka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE