Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Barroso `preti` Bugarima sankcijama zbog Južnog toka

    Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je nakon neformalnog samita evropskih lidera u Briselu da Bugarska mora da revidira sporazum sa Rusijom o izgradnji Južnog toka.

    Preneo sam članovima Evropskog saveta da Komisija smatra da su neki ugovori o izgradnji Južnog toka u suprotnosti sa evropskim pravilima i mi ćemo, naravno, preduzeti mere u vezi sa tim, rekao je Barroso.

    On je time odgovorio na zahtev novinara u Briselu da prokomentariše činjenicu da Bugarska kreće u izgradnju gasovoda u saradnji sa direktorom ruske kompanije Gazprom koji je na spisku osoba kojima je uskraćena dozvola za putovanje u EU.

    Barroso je istakao da je stav Komisije o Južnom toku preneo i bugarskom premijeru Plamenu Orešarskom, a da je liderima EU poručio da je neophodno da sve članice Unije budu jedinstvene oko energetske bezbednosti.

    “Niko na samitu to nije osporio”, rekao je Barroso i podsetio da je Komisija odavno ustanovila da se bilateralnim ugovorima o Južnom toku koje su Bugarska i još pet članica EU, ali i Srbija, potpisale sa Gazpromom, krše evropska pravila koja zabranjuju da ista firma bude i proizvođač i jedini distributer gasa.

    Pravila unutrašnjeg tržišta EU moraju biti poštovana, ne samo zato što je Komisija čuvar odredbi Ugovora EU, već i zato što se kršenjem tih pravila dovodi u opasnost energetska bezbednost Bugarske i EU, preneo je Barozo novinarima i dodao da je Orešarskom ovo bilo jasno predočeno na samitu.

    Barroso je upozorio da je Komisija spremna da sankcioniše Bugarsku ukoliko odbije da se povinuje pravilima EU.

    Pre oko mesec dana "procurela" je vest da predsedik EK od Bugara čak traži i da odustanu od gasovoda, dok je ministar energetike u Sofiji poručio da se projekat Južni nastavlja prema planu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE