Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vodostaj zaustavlja oporavak Balkana

    Države jugoistočne Evrope u trebalo je da tokom ove i iduće godine zabeleže nastavak rasta bruto društvenog proizvoda, ali nedavne poplave u regionu sigurno će imati negativan uticaj na tu projekciju, ocenjuju stručnjaci Svetske banke.

    U okviru redovnog šestomesečnog izveštaja koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju, analitičari SB su predvideli rast BDP za ceo region od 1,9 odsto u ovoj godini i 2,6 odsto u 2015, kao očekivani nastavak uzlaznog trenda nakon izlaska tih zemalja iz recesije 2012.

    Tako se, primera radi, očekivalo da će BDP u BiH ove godine rasti dva procenta, a u 2015. čak 3,5  procenta. Projekcija rasta za Srbiju do poplava bila je 1 odsto u ovoj, odnosno 1,5 u idućoj godini, Kosovu po 3,5 procenta u obe godine, Crnoj Gori po tri, odnosno 3,5 odsto.

    Direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu Ellen Goldstein kazala je kako se u ovom trenutku ekonomske posledice poplava još ne mogu u celosti proceniti.

    Krajem maja ili početkom juna mogli bi imati procenu šteta, a 18. juna je rok za konačni izveštaj. SB će učestvovati u programima obnove, kazala je Goldstein, istakavši kako je prvi zadatak procena štete kako bi se nakon toga moglo pristupiti programima obnove.

    Potvrdila je i da će deo napora biti usmeren na procenu naplativosti kredita čiji su korisnici pretrpeli štetu, a pritom je nužno pomoći takvim korisnicima koliko god je moguće, ali i očuvati finansijsku stabilnost banaka.

    Glavni ekonomista SB Gallina Vincelette kazala je da se, bez obzira na krizu izazvanu poplavama koja će definitivno ostaviti značajne posledice, države regiona mogu označiti kao zemlje u kojima se beleži postupan oporavak privrede.

    Ipak, da bi se to održalo potrebno je nastaviti prilagođavanje standardima EU, za šta će biti potrebne godine strukturalnih reformi, kaže ona i dodaje da je rast BDP u regionu u najvećem delu zasnovan na povećanoj potražnji za proizvodima iz tih zemalja na tržištu EU.

    Ali, upravo stoga iz SB upozoravaju kako globalna kretanja poput krize u Ukrajini takođe mogu imati uticaja na planirana ekonomska kretanja.

    Slaba domaća potrošnja unutar država regiona ostaje njihova slabost, kao i velika nezaposlenost koja je u 2013. bila veća od 24 odsto.

    Nužno je da države regiona preduzmu dodatne mere u konsolidaciji finansijskog i fiskalnog sektora, pri čemu je posebno važno obuzdati rast nenaplativih kredita, ali i osigurati sredstva za kreditiranje produktivnih firmi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE