Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Kralj čokolade` novi predsednik Ukrajine

    Prema delimičnim rezultatima centralne izborne komisije, prozapadni milijarder Petro Poroshenko ubedljivo je pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora u Ukrajini sa osvojenih 54,06 odsto glasova.

    Bivša premijerka Yulia Tymoshenko osvojila je znatno manje glasova, 13,12 odsto, saopštila je izborna komisija posle prebrojanih 37,66 odsto glasova.

    Nacionalistički poslanik Oleh Lyashko dobio je 8,49 odsto glasova birača, navodi AFP.

    Drugi krug izbora biće održan 15. juna ako niko od kanidata ne dobije više od 50 odsto glasova.

    Porošenko, poznat kao "kralj čokolade", već je proglasio pobedu. Ovaj desetogodišnji politički veteran, čije se bogatstvo procenjuje na 1,6 milijardi dolara, pozdravio je pobedu "ujedinjene Ukrajine" i njen siguran put ka Evropi kao rezultat jučerašnjih izbora.

    Sa kravatom u bojama ukrajinske zastave, novi predsednik Ukrajine, čija se ogromna imperija proteže ne samo na konditorsku industriju, već i na proizvodnju automobila i izgradnju brodova, samouvereno se prebacivao sa engleskog na ruski kako bi odgovarao na brojna pitanja novinara.

    Poroshenko je bio ministar spoljnih poslova Ukrajine od 2009. do 2010. i ministar trgovine i ekonomskog razvoja 2012. godine.

    Od februara 2007. do marta 2012. nalazio se na čelu Saveta Nacionalne banke Ukrajine.

    Poroshenko (48), takođe, vlasnik popularnog TV kanala, imao je u predizbornoj kampanji podršku istaknutog političara i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Yuriy Lutsenka, kao i bokserskog šampiona koji je prešao u političare Vitali Klitschka.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE