Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I reforme i obnova

    Vlada Srbije će najavljene ekonomske mere da sprovede po planu, uprkos tome što će istovremeno raditi i na sanaciji šteta od poplava, piše Blic.

    Skupština će u ponedeljak razmatrati izmene zakona o porezu na dohodak građana i doprinosima za socijalno osiguranje koji bi trebalo da olakšaju zapošljavanje.

    Ovim zakonima se predlaže smanjenje doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje sa 12,3 na 10,3 odsto i povećanje stope doprinosa za PIO sa 24 na 26 procenta.

    Poslanici će tada razmatrati i predlog Vlade da privrednici koji zaposle, na primer, 100 radnika, ne plaćaju poreze i doprinose za njih 70 u sledeće tri godine.

    Izvor Blica iz Vlade kaže da će se istovremeno sprovoditi i druge mere za oporavak Srbije. Tako bi solidarni porez od jula trebalo da bude ukinut, a zarade zaposlenima u javnom sektoru smanjene za deset odsto. Prosečna plata u javnom sektoru od 49.000 dinara praktično bi bila umanjena za 4.900 dinara.

    Na ovaj način, međutim, država bi uštedela oko 130 miliona evra, trećinu od neophodne sume u 2014. Prema saznanjima Blica, zato će se najverovatnije ići na dodatne rezove, a da li će predmet biti smanjenje penzija znaće se od oktobra.

    Prva mera u okviru penzijskog sistema odnosila bi se na žene koje su se dosad penzionisale sa 60 godina. Ova granica bi se od 2015. pomerala po šest meseci godišnje, pa bi žene 2020. išle u penziju sa 63 godine.

    Vlada će istovremeno uvesti i kaznene penale za prevremeno penzionisanje koji bi, prema saznanjima Blica, iznosili između četiri i pet odsto godišnje. Tako bi jedna godina prevremenog penzionisanja prosečnu penzije od 25.000 dinara smanjila i do 1.250 dinara.

    Privreda od avgusta može očekivati i subvencionisane kredite za likvidnost po kamati od 5,45 odsto godišnje. Rokovi otplate biće do 18 meseci, uz grejs period do šest meseci. Maksimalan iznos kredita biće 500 miliona dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE