EBRD hoće i Dunav osiguranje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EBRD hoće i Dunav osiguranje

  Evropska banka za obnovu i razvoj zainteresovana je da učestvuje u privatizaciji Telekoma Srbije, Dunav osiguranja i Aerodroma Nikola Tesla, izjavio je direktor EBRD u Srbiji Mateo Patrone.

  Patrone je novinarima u Beogradu rekao de je EBRD zqinteresovana da učestvuje i u prethodnoj fazi, kao i u samoj privatizaciji tih komapanija kroz obezbeđivanje kapitala ili finansiranje.

  Interesovanje EBRD za Telekom i Aerodrom Nikola Tesla, još ranije je iskazao predsednik te banke Suma Chakrabarti, a način na koji će EBRD učestvovati u privatizacijama zavisi od puta koji će Vlada srbije izabrati, kazao je Patrone.

  Telekom Srbije je u fazi pretprivatizacije potreban novac za kapitalne investicije ili povećanje kapitala kompanije i EBRD je spremna da to obezbedi.

  Ako se Vlada Srbije odmah odluči da privatizuje Telekom Srbije, EBRD želi da koinvestira sa strateškim partnerom ili da finansira preuzimaje udela u Telekomu, a ako je potrebo obezbedi i kapital za dalji razvoj poslovanja, kazao je Patrone.

  EBRD na sličan način želi da učestvuje i u privatizaciji Dunav osiguranja i beogradskog arerodroma.

  Kako je naveo Patrone, pitanje privatizacije EPS, Srbijagasa, Elektromreže Srbije i železnice Srbije i drugih javnih preduzeća koja pružaju komunalne usluge, spada u drugu grupu.

  Tim preduzećima je potrebno je duboko restruktuiranje pre privatizacije, uz finansijske investicije. EBRD je spremna da obezbedi kapital i kredite, kako bi se olakšalo restruktuiranje tih preduzeća i njihovu privatizaciju vidimo kao moguću tek u nekom dužem roku, istakao je Patrone.

  Predsednik EBRD Suma Chakrabarti koji je u trodnevnoj poseti Srbiji, potvrdio je da banka želi da pomogne u privatizaciji javnih prduzeća u privatizaciji i da prenese iskustva te međunarodna finansijske institucije.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE