Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Britanci, Japanci i Nemci `povukli` privredu

    Privredni rast u Japanu, Nemačkoj i Britaniji je u prvom tromesečju snažno ubrzao, dok je celokupno gledano rast u razvijenim zemljama usporio, pokazali su podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

    Ipak, privreda SAD, najveća na svetu, zabeležila je usporavanje, ali je i privreda Francuske takođe posrnula, prenela je agencija France presse.

    U čitavoj prošloj godini, Britanija je imala najbolje rezultate među vodećim svetskim ekonomijama, zahvaljujući rastu od 3,1 odsto, čime je znatno premašila prosek u zemljama OECD.

    Privredni rast u 34 članice OECD je u prvom tromesečju usporio na 0,4 odsto u odnosu na rast od 0,5 odsto iz poslednjeg kvartala prošle godine.

    Najnoviji kvartalni podaci OECD u skladu su sa poslednjim pokazateljima koji govore da je oporavak od finansijske i dužničke krize evrozone i dalje slabašan, iako pojedine zemlje snažno idu napred.

    U evrozoni, privredni rast je bio nizak, ali stabilnih 0,2 odsto, dok je rast u čitavoj Evropskoj uniji usporio na 0,3 sa ranijih 0,4 odsto.

    Na kvartalnom nivou, tempo rasta BDP je snažno ubrazao u Japanu na 1,5 odsto sa jedan odsto iz prethodnog kvartala, dok je u Nemačkoj stopa rasta BDP udvostručena na 0,8 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE