Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Draghi: Čekamo prognoze pre bilo kakvih mera za evrozonu

    Evropska centralna banka spremna je već u junu da preduzme mere kako bi podstakla privredu evrozone, ukoliko to budu zahtevale prognoze inflacije, kazao je predsednik ECB Mario Draghi.

    Upravni odbor neće oklevati da preduzme mere na idućem sastanku, ali pre toga želimo da vidimo prognoze naših stručnih službi koje će biti objavljene početkom juna, kazao je Draghi nakon redovne mesečne sednice na kojoj su kamate zadržane na 0,25 odsto.

    Prema podacima Eurostata, inflacija je u aprilu blago ojačala, na 0,7 odsto, s 0,5 procenata u martu, pa je popustio pritisak na ECB da preduzme mere kako bi otklonio pretnju deflacije.

    Draghi je ponovio da je ECB spremna da na duži rok istraje u blagoj monetarnoj politici. Nastavićemo sa vrlo blagom monetarnom politikom i po potrebi brzo reagovati daljim ublažavanjem, naglasio je čelnik ECB, dodajući da su razmotrene sve opcije.

    Ipak, on je kritikovao institucije i zemlje koje traže od ECB da preduzme dodatne mere kako bi podupreo privredu i suzbio deflatorne pritiske.

    Dobili smo puno saveta, mi smo nezavisni pa bi ljudi trebali biti svesni da bi se to moglo protumačiti kao pretnja našoj nezavisnosti i da bi moglo prouzrokovati dugoročnu štetu našoj verodostojnosti, tumači Draghi.

    U poslednje vreme su iz krugova francuskih političara, Međunarodnog monetarnog fonda, ali i drugih, stizali zahtevi za ograničavanjem kursa evra, a čelnik ECB je rekao i da banka budno prati pretnje koje proizlaze iz jakog evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE