Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF predviđa dvostruki rast regiona

    Zemlje centralne, jugoistočne i istočne Evrope u ovoj godini će zabeležiti gotovo dvostruko veći privredni rast, u proseku za 2,3 odsto, prognoze su Međunarodnog monetarnog fonda iz izveštaja "Regional Economic Issues".

    Šefica MMF Odelenja za evropske zemlje s rastućim tržištima Anna Ilyina, istakla je da su pozitivni trendovi u regiji započeli u drugoj polovini prošle godine, uglavnom podstaknuti oporavljenom domaćom potražnjom i pozitivnim uticajem neto izvoza.

    MMF očekuje da će se taj oporavak nastaviti i u ovoj godini i da bi prosečna stopa rasta za region nakon prošlogodišnjih 1,2 odsto, u ovoj godini mogla dosegnuti i 2,3 procenta.

    Hrvatska se, međutim, nalazi među desetak zemalja za koje su prognoze MMF korigovane naniže, prema kojima se očekuje pad od 0,6 odsto, a oporavak, odnosno blagi rast od 0,4 procenta, prognoziraju tek za 2015. godinu.

    Ilyina je pritom kao rizike od kojih bi moglo zavisiti ostvarenje prognoza za celu regiju istakla još uvek relativno slabu stopu rasta u evrozoni i visoku volatilnost na međunarodnim financijskim tržištima, koja može negativno uticati na uslove inofinansiranja, što predstavlja značajan rizik za ove zemlje.

    Region, naime, znatno zavisi o inostranim izvorima finansiranja, posebno njen privatni sektor, koji primera radi, samo u Hrvatskoj oko 30 odsto svojih potreba za finansiranjem zadovoljava direktnim zaduživanjem preko granice.

    Pročitajte i>>>Hrvatske zablude oko stranih investicija

    Ipak, jednu od najvećih neizvesnosti za ostvarenje očekivanog rasta u regiji, kazala je Ilyina, predstavlja kriza u Ukrajini i problem visoke zavisnosti dela evropskih zemalja o ruskom gasu.

    Hrvatska, dodala je, ima i svoje specifične ranjivosti, kao što su visok nivo javnog duga i potreba za finansiranjem države koja je relativno visoka u poređenju s ostalim zemljama regije.

    Tu su i "stari" strukturni problemi hrvatske privrede, poput tržišta rada, ali Ilyina ističe kako se hrvatska vlast s tim delom problema ipak počela baviti.

    Izveštaj obuhvata 22 zemlje regiona: Albanija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Kosovo, Latvija, Litva, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Turska i Ukrajina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE