Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Promenite svoje navike: Malim koracima do uspeha

    Koliko puta se desilo da ste poželeli da steknete neku novu i korisnu naviku, ali niste dovoljno dugo istrajali u pokušaju kako bi ona postala deo vaše svakodnevice. To nije zato što je cilj bio preveliki, već što su koraci na putu do uspeha trebali da budu manji.

    „Ljudi koji sebi postavljaju visoke ciljeve  jedni su od najneuspešnijih u menjanju svojih navika“, kaže Tiago Forte, savetnik za produktivnost i motivacioni govornik. Razlog tome je što oni novim ciljevima pristupaju podjednako ambiciozno kao i svim drugim izazovima.

    „Kada dobro radimo pod pritiskom, sa nametnutim rokovima i u situacijama od kojih dosta toga zavisi, ono što se dešava kada pokušamo da promenimo svoje ponašanje i stvorimo nove navike, jeste da mi tom cilju pridajemo dodatnu važnost, povećavamo pritisak na sebe kako bi ga ostvarili“ kaže Forte.

    Njegov savet za menjanje navika je vrlo jednostavan. Pokušajte sebi da odredite ciljeve koji su ostvarivi, odnosno da osmislite proces koji je izvodljiv. Na primer, ukoliko želite da počnete da pratite aktuelnosti iz oblasti u kojoj radite, trebalo biste da počnete sa dva relevantna teksta dnevno, umesto da kažete sebi: ’Svako veče ću da odvojim sat vremena samo za to’. Forte kaže da „mi na taj način stvaramo situaciju u kojoj je neuspeh vrlo moguć, i kada do njega dođe, vrlo poražavajuć“.

    Rešenje je, olakšati sebi do te mere da je nemoguće odustati. Koliko god bili mali koraci kojima se ide do cilja, njima se stvara kontinuitet. Na taj način vaš mozak će automatski težiti da napravi sledeći korak, a ponos koji ćete osećati usled ostvarivanja malih ciljeva, vodiće vas do uspeha.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE