Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko će sedeti u novoj vladi?

    Nova Vlada Srbije imaće 16 ministarstava, umesto dosadašnjih 18, navodi se u Predlogu zakona o ministarstvima, koji je u sredu stigao u Skupštinu Srbije. Ovo će biti najmanja vlada od obnavljanja višestranačja u Srbiji.

    Vlada Aleksandra Vučića imaće dva resora manje u odnosu na kabinet Ivice Dačića. Za razliku od prethodne vlade, u novoj će biti spojeni saobraćaj, infrastruktura i građevina, kao i rudarstvo i energetika.

    Vladu će činiti Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministartvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo pravde, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo prosvete i nauke, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo kulture i informisanja.

    U današnjim medijima spekuliše se i o sastavu nove vlade. Tako Kurir objavljuje kompletnu listu ministara, prema kome će ministarstvo privrede preuzeti Dušan Vujović, profesor ekonomije iz Vašingtona, a ministarstvo rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. Novo ime u vladi je i Kori Udovički koja preuzima sektor državne i lokalne samouprave, dok će Igor Mirović preuzeti poljoprivredu, a Aleksandar Antić građevinu.

    Stara imena u vladi ostaju prema Kuriru Ivica Dačić, Zorana Mihajlović, Rasim Ljajić, Nikola Selaković, Lazar Krstić, Vanja Udovičić i Ivan Tasovac.

    Prema Novostima, poljoprivredu neće preuzeti Mirović, već će to biti Dragan Glamočić, kao nestranačka ličnost.

    Šef Blairovog kabineta savetovao Vučića

    Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić potvrdio je juče za Danas saznanja lista da se nekoliko puta sastao sa uglednim britanskim diplomatom Jonathanom Powellom. Budući srpski premijer je precizirao da su se glavne teme razgovora odnosile na način rada i organizaciju njegovog kabineta.

    Jonathan Powell je od 1995. do 2007. bio šef kabineta tadašnjeg britanskog premijera Tony Blaira. Tokom navedenog perioda obavljao je i dužnost glavnog britanskog pregovarača za Severnu Irsku. Pre dve godine priznao je da je Britanija 2006. uhvaćena u špijuniranju kada je u Moskvi pronađen lažni kamen sa elektronskom opremom. Objasnio je da je bilo jasno da su Rusi dugo znali za špijuniranje i da su taj slučaj čuvali da bi ga iskoristili u političke svrhe. Napisao je knjigu memoara pod nazivom Novi Makijaveli, u kojoj odgovara na pitanje da li u državnim poslovima još važe načela koja je Makijaveli postavio pre pet vekova.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE