Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Barosso traži od Bugara da odustanu od Južnog toka

    Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso citiran je u bugarskim medijima kako na zatvorenom sastanku s zvaničnicima Bugarske navodno govori da moraju da zaustave Južni tok.

    Južni tok za Evropsku uniju sve više postaje politički "mrtav" projekat, pošto je i Evropski parlament u neobavezujućoj rezoluciji pozvao na odustajanje od gasovoda.

    Na jedinom dosad otvorenom gradilištu Južnog toka u Bugarskoj uklonjene su ranije vidljive cevi i zastava projekta, piše Večernji list.

    Želim da upozorim Bugarsku da bude oprezna u implementaciji gasovodnih projekata s Rusijom i da preferira druge gasovode koji će omogućiti diverzifikaciju energetskih izvora zemlje.

    U Bugarskoj postoje ljudi koji su ruski agenti, rekao je Barroso početkom aprila u razgovoru sa Bugarima, koji nije bio otvoren za javnost, ali su detalji procurili u bugarske medije.

    Ipak, u četvrtak je bugarski ministar energetike objavio da projekat Južni tok ide dalje prema planu. Uprkos zahlađenju odnosa EU i Rusije, Bugarska planira da ove godine započne izgradnju gasovoda, rekao je ministar Dragomir Stojnev.

    Dosad je bilo planirano da Južni tok, koji bi dopremao ruski gas ispod Crnog mora do Bugarske, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Italije i Austrije, proradi 2015, barem u prvoj fazi.

    EK je u decembru 2013. objavila da je projekat protivzakonit jer bilateralni ugovori koje je Rusija sklapala sa svakom zemljom posebno nisu u skladu s energetskim propisima EU. Sada, nakon ukrajinske krize, EU još više pojačava politički pritisak kako bi zaustavio Južni tok.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE