Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Klijenti moraju da `mole` za svoj novac

    Neke banke ne zovu klijente da im smanje rate i vrate nezakonito i proizvoljno zaračunate kamate, pa klijenti moraju sami da potražuju svoj novac.

    Građani kojima su banke tokom 2008. godine neosnovano podigle kamate na kredite, a u proteklih pola godine ih nisu pozvale da im vrate više zaračunati novac, mogu sami da ostvare svoja prava odlaskom na šalter i podnošenjem zahteva.

    Naime, klijenti banaka koje su povećale rate pre šest godina bez objektivnih razloga, već, kako su obaveštavale klijente, „u skladu sa svojom poslovnom politikom“, prema preporuci Narodne banke Srbije iz juna prošle godine, imaju pravo na smanjenje kamata i isplatu više naplaćenog novca kroz prevremenu otplatu zajma.

    Neosnovanim povećanjem kamata najviše su bili ugroženi građani koji su uzeli stambene kredite u švajcarskim francima. Njima su pojedine banke povećale kamate i tri, četiri puta.

    Donošenjem Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga 2011. godine bile su u obavezi da kamate vrate na prethodni nivo, a od prošle godine i da umanje dug za više zaračunate rate.

    Za građane koji su otplatili svoje kredite, a banke su im povećale neosnovano kamate, preporuka o vraćanju novca ne važi. Naime, ovaj predlog NBS nema retroaktivno dejstvo.

    Najviše građana koji su platili veću cenu kredita od ugovorene jesu oni koji su uzimali kratkoročne pozajmice odnosno gotovinske zajmove. Neke banke su za ove zajmove u evrima naplaćivale kamatu i od 26 odsto, odnosno duplo više od ugovorene kamate.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE