Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Milioni protraćeni na `nevidljive` investicije na Kosovu

    Prema izveštaju Anketnog odbora Skupštine Srbije, budžetska sredstava na Kosovu i Metohiji od 2000. do 2012. godine, trošena su nenamenski uz brojne zloupotrebe.

    Ugovoreni, a nikad izgrađeni objekti, putevi koji su i kraći i uži od projektovanih, samo su neki od primera kako je protraćen novac namenjen srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji.

    Jedan od primera zloupotrebe sredstava namenjenih za Kosovo je i nikada izgrađeno naselje za izbeglice u Kosovskoj Mitrovici, a začiju izgradnju je po ugovoru Građevinska direkcija firmi Daki uplatila avans od čak tri miliona evra.

    Anketni odbor treba da utvrdi na šta je, osim na izlivanje betonske ploče, potrošen novac dat za izgradnju naselja.

    Vrednost ugovorenih radova za izgradnju ove četiri lamele iznosila je oko 459 miliona dinara, što je prema tadašnjem kursu Narodne banke Srbije iznosilo oko 6.656.000 evra, kaže član Anketnog odbora Dejan Rajčić.

    Kada se novčani ugovoreni iznos podeli na broj kvadrata ispada da je vrednost ugovorenih radova po kvadratu bio skoro 850 evra. Realna vrednost izlivene ploče ne vredi više od dva i po miliona dinara.

    Gotovo u isto vreme, na susednoj parceli, ista firma bila je podizvođač radova na izgradnji Gerontološkog centra.

    Ni temelji nisu postavljeni ali je, prema ugovoru, kao investitor Međuopštinski centar za socijalni rad isplatio izvođaču firmi Masters iz Prištine avans od oko milion i dvesta hiljada evra. Direktor centra Miladin Đurović odgovornost prebacuje na Ministarstvo za rad i socijalna pitanja.

    Za taj ugovor zeleno svetlo dalo je Ministarstvo i Beograd. Oni su davali pare i oni su potpisali. Kako ja da potpišem nešto kada za to nemam para, kaže Đurović.

    Slično se trošilo i za izgradnju lokalnih puteva. Opština Novo Brdo je za 30 kilometara makadamskog puta potrošila milion i po evra, čak 500 hiljada više nego što joj je iz budžeta odobreno.

    Put je skoro svuda uži za metar, a kraći je za kilometar i po. Anketni odbor utvrdio je da je preduzeće Felix trade iz Uroševca potrošilo trećinu materijala manje nego što je bilo predviđeno.

    Gde su pare, utvrđivaće inspektori. Opštini je račun blokiran zbog naraslog duga od milion evra, ali predsednik opštine Svetislav Ivanović ne želi da priča o tome.

    "Pa, lepo sam vas primio ja sam mislio da drugom prilikom razgovaramo. Ne razumem zbog čega. Pa ništa, ljudi me zovu, imam obaveze", tako je predsednik opštine Novo Brdo "izbegao" odgovor.

    Niko ne želi da priča ni o megalomanskoj promašenoj investiciji u selu Žaže kod Zvečana. Po nalogu Ministarstva za rad, pre 11 godina počela je gradnja Centra za zbrinjavanje osoba sa posebnim potrebama na više od pet hiljada kvadrata. Za kvadrat u izgradnji plaćano je neverovatnih 1.365 evra Mab kopaniji Miljković. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE