Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Engleski jezik kao pitanje elementarne pismenosti zaposlenih

    Na srpskom tržištu sve je više kompanija koje uviđaju potrebu za unapređenjem i standardizacijom nivoa znanja engleskog jezika među zaposlenima. O tome na koji način je najveća svetska organizacija koja se bavi engleskim jezikom već sarađivala sa kompanijama, kao što su KPMG, GlaxoSmithKline, Siemens, Pfizer i Adecco, ali i kako može da pomogne kompanijama u Srbiji razgovarali smo sa Tony O’Brienom, direktorom British Councila.

    Zašto se srpske firme sve češće odlučuju da programe obuke zaposlenih fokusiraju na unapređenje nivoa engleskog?

    Otvaranjem srpskog tržišta ka inostranim partnerima, menadžeri firmi u Srbiji postali su svesni da je engleski jezik praktično pitanje elementarne pismenosti kod zaposlenih. Svedoci smo da se engleski više ne govori samo između zaposlenih u različitim firmama, već i unutar samih kompanija koje sve češće zapošljavaju ljude sa različitih govornih područja. Pošto se British Council više od 70 godina bavi engleskim jezikom, odlučili smo da upotrebimo svoju stručnost i iskustvo i pomognemo kompanijama da sredstva koja ulažu u obuku kadrova upotrebe na pravi način.

    Na koji način British Council može da pomogne kompanijama da unaprede nivo znanja engleskog kod zaposlenih?

    Kao i kod bilo kog drugog programa obuke, jedna od osnovnih alatki na putu ka postizanju određenog standarda znanja je procena trenutnog stanja, odnosno praćenje progresa. Za ovu namenu naši britanski stručnjaci razvili su Aptis, test specijalno napravljen da odgovori potrebama biznisa. Ovaj test obuhvata sve elemente poznavanja stranog jezika koji se koriste u poslovnoj korespondenciji – fond reči, razumevanje, pisanu i govornu komunikaciju.

    U čemu je prednost Aptisa u odnosu na druge standardizovane testove engleskog jezika?

    Pored pouzdanosti rezultata, osnovni kvalitet Aptisa je njegova fleksibilnost. Svesni činjenice da svaka kompanija ima svoje specifične potrebe, napravili smo test koji se njima vrlo lako prilagođava. U okviru testa mogu se naći samo određene jezičke veštine koje su potrebne kompaniji, a možemo uključiti i proveru poznavanja stručne terminologije specifične za industriju u kojoj kompanija posluje. Prema zahtevu klijenta, test se može polagati u njihovim prostorijama, u našim ispitnim centrima ili onlajn – sa bilo kog računara. Rezultati testa su dostupni u roku od 24 sata.

    British Council je dobio poverenje velikih biznis klijenata širom sveta. Sa kime ste imali prilike da sarađujete u Srbiji?

    Izuzetno smo ponosni na saradnju sa Naftnom industrijom Srbije. Koristeći Aptis, NIS je proverio nivo znanja visokog menadžmenta da bi kreirao novi program obuke u oblasti engleskog jezika. Nakon toga, menadžment najveće srpske kompanije doneo je odluku da nam poveri testiranje kandidata za posao na velikom konkursu za nacionalni program ’Prva šansa’.

    Kursevi za firme

    Nakon što utvrdimo nivo znanja engleskog pomoću Aptis testa, možemo da, u saradnji sa klijentom, osmislimo poseban program za obuku zaposlenih. Naši predavači su vrlo iskusni, a iza njih, kao garancija kvaliteta, stoji British Council – svetski autoritet u oblasti engleskog jezika.

    Na našem sajtu www.britishcouncil.rs svi zainteresovani mogu da pristupe probnom Aptis testu, a moje kolege i ja smo uvek raspoloženi za sastanak na kome zajednički možemo da osmislimo program specijalno napravljen za svakog pojedinačnog klijenta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE