Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najveća konkurentna prednost danas je znanje

    Na Fakultetu organizacionih nauka ovog aprila održano je drugo po redu svetsko takmičenje u rešavanju poslovne studije slučaja Belgrade Business International Case Competition 2014. održane su završne prezentacije rešenja učesnika svetskog takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja Belgrade Business International Case Competition 2014. Ove godine, učesnici su bili studenti sa 12 priznatih svetskih univerziteta: Univerziteta Kalifornija – Barclay, autralijski univerziteti Melburn i Kvinslend, kanadski univerziteti Simon Fraser i McGill, prošlogodišnji šampioni i vicešampioni Nacionalni univerzitet Singapur i Univerzitet Tamasat kao i predstavnici Evrope, Biznis škola Kopenhagen, BI Norveška biznis škola, univerzitet Mastriht i Porto i tim sa FON-a kao predstavnik Univerziteta u Beogradu.

    Nakon turističkih i društveno-edukativnih aktivnosti u Beogradu, učesnici su 30 sati rešavali zadatu studiju slučaja u karantinu, nakon čega su svoja rešenja prezentovali pred stručnim žirijem sačinjenim od 14 stručnjaka, predstavnika top menadžmenta vodećih kompanija u Srbiji.

    Studiju slučaja zadala je kompanija Danubius koja posluje u okviru Delta Holdinga. Poslovni izazov sa kojim su se suočili studenti bio je vezan za povećanje konzumiranja testenine na domaćem tržištu kao i mogućnosti plasmana Danubius brenda na inostranim tržištima.

    “Najveća konkurentna prednost danas je znanje. Znanje je ono što odvaja uspešne od neuspešnih kompanija, uspešne od neuspešnih ekonomija. Belgrade Business International Case Competition je važan jer predstavlja direktno povezivanje Srbije sa svetom, što je jedini put za kvalitetnu razmenu znanja i praćenje najsavremenijih trendova u razvijenim zemljama. Verujem da smo, zahvaljujući ovoj uspešnoj saradnji, danas korak bliži zajedničkom cilju, a to je da podignemo kvalitet obrazovanja u Srbiji i na taj način sebi i svojoj deci obezbedimo lepše mesto za ostanak”, istakla je Marija Desivojević Cvetković, potpredsednica Delta Holdinga i član žirija.

    Veronika Tasić Vušurović iz kompanije PwC, koja je takođe bila član žirija, izjavila je: “Postoji više stvari koje su me zaista impresionirale u toku BBICC-a 2014: kvalitet timova i škola koje predstavljaju, strateško razmišljanje pri osmišljavanju rešenja, besprekorna organizacija i uključenost toliko sjajnih mladih ljudi i izazovne i inspiratvne kolege u žiriju. Verujem da su svi uključeni naučili mnogo iz prethodnih nekoliko dana: učesnici su dobili konkretne informacije iz privrede i stručnjaka u oblasti (i privredi generalno), a žiri poseban uvid u ponašanje potrošača danas i način na koji im bi trebalo pristupiti.”

    Ovogodišnji pobednik je tim Nacionalnog Univerziteta Singapur, čiji su studenti odbranili titulu pobednika od prošle godine. Drugo mesto pripalo je Tehnološkom Univerzitetu Kvinslend iz Australije, dok treće mesto dele Univerzitet Porto i Univerzitet u Beogradu Fakultet organizacionih nauka. Studenti FON-a nastupali su u sastavu: Katarina Mirković, Maša Sretenović, Luka Važić i Iva Mišović pod mentorstvom Aleksandra Bijelića i Ane Ivanović.

    “Ovakva takmičenja pružaju priliku studentima da posmatraju probleme iz druge perspektive, primene teorijska znanja koja su stekli na fakultetu i oprobaju se u ulozi menadžera ili konsultanta. Takmičenje u rešavanju poslovnih studija slučaja je sjajna mogućnost za sticanje i razmenu znanja kroz pripreme, ali i kroz umrežavanje sa ljudima iz različitih krajeva sveta”, rekla je Iva Mišović, članica tima koji je predstavljao FON.

    “Studija slučaja koju smo dobili kao zadatak je bila jako zahtevna i veliki izazov ali i odlična prilika za učenje o našem tržištu kao i o tržištima u regionu. BBICC je jos jednom uspeo da okupi najbolje studente najprestiznijih biznis skola iz celog sveta, i jako sam ponosna sto sam se kao deo tima Fakulteta Organizacionih nauka, nasla medju njima. Dokazali smo da imamo kvalitet, i da mozemo da stanemo rame uz rame sa najboljima u ovoj oblasti”, izjavila je Maša Sretenović, studentkinja tima FON.

    “Internacionalna takmičenja u rešavanju studija slučaja omogućavaju studentima FON-a prozor u svet da nauče nešto vise o praksi samog biznisa. Osvajanje trećeg mesta na ovakvom prestižnom internacionalnom takmičenju za mene je prava čast. Pobediti mnoge vodeće svetske univerzitete je jedan predivan osećaj i potvrda da dugotrajan naporan rad nije bio uzaludan. Ovo za mene predstavlja dokaz da se sve može postići napornim radom i posvećenošću”, izjavila je Katarina Mirković, predstavnik tima FON-a.

    Luka Važić je preneo svoje utiske: “U poslednjih nekoliko meseci aktivno smo se bavili srpskim tržištem, tržištima u okruženju i tržištima sa kojima Srbija ostvaruje najveću trgovinsku razmenu. Želeo bih da se zahvalim profesoru Milanu Martiću, dekanu Fakulteta, na podršci koju kontinuirano pruža, i posebno mentorima koji su nas pripremali za takmičenje, Aleksandru Bijeliću i Ani Ivanović. Trenutak kada smo saznali da smo ušli među prva tri mesta u konkurenciji najjačih svetskih biznis škola sa skoro svih kontinenata je bio fenomenalan i nekoliko meseci rada i napora se materijalizovalo kroz trofej koji smo doneli Univerzitetu, Fakultetu i Srbiji”.

    „Trudili smo se da izaberemo temu koja će studentima iz celog sveta biti zanimljiva. Industrija testenina na primeru liderske kompanije Danubius sa tržišta Srbije bio je veliki izazov za sve njih. Predloženo je mnogo kvalitetnih ideja na osnovu najbolje prakse inostranih tržišta kao i na osnovu analize ponašanja potrošača iz Srbije. Najtalentovaniji studenti dali su preporuke za buduću prodajnu i marketing strategiju kompanije što utiče na jačanje pozicije brenda Danubius u domaćim i međunarodnim okvirima.” rekla je prof. dr Vesna Damnjanović, direktorka takmičenja.

    “Veliko mi je zadovoljstvo što je Univerzitet Porto bio deo BBICC-a 2014. Sve je bilo sjajno: izuzetno efikasan i gostoprimljiv organizacioni tim, zanimljive i dobro isplanirane društvene aktivnosti, kao i izazovna i odlično napisana studija slučaja o Danubius testenini. Ovo je zaista takmičenje svetske klase i iskustvo koje nikada nećemo zaboraviti. Zahvaljujemo se prof. dr Vesni Damnjanović i organizacionom timu BBICC-a na nezaboravnom takmičenju!”, izjavila je Renata Blanc, mentor tima sa Univerziteta Porto.

    Dodatne informacije o takmičenju mogu se naći na sajtu www.bbicc.org

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE