Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Trostruki skok suficita Šumadije

    U prva dva meseca ove godine industrijska proizvodnja u Šumadiji i Pomoravlju povećana je za 12,9 odsto u odnosu na isti period 2013, dok je izvoz privrede regiona veći za 16,5 odsto.

    Januara i februara 2014. ostvaren je obim spoljnotrgovinske razmene privrede Šumadije i Pomravlja od 713,6 miliona dolara, od čega je izvoz oko 391,2 miliona dolara.

    Uvezeno je roba i usluga u vrednosti od oko 325 miliona dolara što je više za 2,7 odsto u odnosu na prva dva meseca 2013. godine.

    Ostvaren je spoljnotrgovinski suficit u vrednosti od 66,1 miliona dolara i preko tri puta je veći u odnosu na prva dva meseca prošle godine, rekao je potpredsednik Regionalne privredne komore Kragujevac Predrag Lučić.

    U ukupnom obimu spoljnotrgovinske razmene privrede tog regiona Srbije, Šumadijski okrug učestvuje sa 94 odsto, a Pomoravski sa šest odsto.

    Izvoz privrede Šumadijskog okruga u prva dva meseca je povećan za 18,6 odsto, dok je izvoz Pomoravskog okruga manji za 9,6 odsto u odnosu na isti period lane, rekao je Lučić.

    Najveći izvoznici iz Šumadije i Pomoravlja su kompanije Fiat automobili Srbija iz Kragujevca, Jura korporacija iz Rače, Panasonic iz Svilajnca, Grah Automotive iz Batočine i Peštan iz Aranđelovca.

    Najveći uvoznici su Fiat automobili Srbija, Johnson Controls Automotive, Agromarket, PMC Automotive iz Kragujevca i Jura korporacija iz Rače.

    Najveći deo spoljnotrgovinske razmene privrede Regiona odvija se sa zemljama članicama Evropske unije, preko 91 odsto izvoza i 90,5 odsto uvoza.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE