SAD uvode porez na bitcoin

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SAD uvode porez na bitcoin

  Američka fiskalna administracija saopštila je da digitalnu valutu bitcoin ne smatra monetom, već sredstvom plaćanja koje može biti oporezovano.

  Virtuelne monete mogu se koristiti za kupovinu robe i usluga ili biti upotrebljene kao investicije, ali one nemaju zakonsku vrednost, navela je američka poreska agencija IRS.

  Najpoznatija digitalna valuta će tako biti tretirana kao "sredstvo", a zarada dobijena korišćenjem bitcoina biće oporezovana, navodi se u dokumentu IRS o fiskalnom statusu bitcoina u SAD.

  Američka agencija navela je i da će i plate u bitcoinima po uplaćivanju iznosa biti oporezovane, kao i druge uplate.
  Početkom marta i vlada Japana odredila je da bitcoin nije valuta, već "roba", ali da neke transakcije tim sredstvom treba da se oporezuju.

  Globalno tržište bitkoina procenjuje se na oko sedam milijardi dolara. Zemlje i njihove poreske vlasti bore se s problemom kako da regulišu to tržište i neki vide upotrebu bitcoina kao mogućnost za izbegavanje poreza ili pranje novca.

  Rusija je proglasila transakcije bitcoinima nelegalnim, a Kina je zabranila bankama da prihvataju trgovanje u toj valuti, a ima poziva da to isto uradi SAD. Singapur je uveo porez na trgovinu bitcoinima i registruje ih kao robu, a ne valutu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE