Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I neumatičena grla jedu

    Ministarstvo poljoprivrede povećalo je premije za ovce i koze sa četiri na sedam hiljada dinara, ali mnogi farmeri, pozdravljajući tu odluku, ipak upozoravaju da će pravo na subvencije ostvariti svako 17. grlo, jer ostala nisu umatičena.

    U pirotskom kraju situacija je još gora, pa stočari i stručnjaci predlažu izmenu te odluke. Od 25.000 ovaca i koza na području opštine Pirot, subvencije će dobiti samo četiri odsto grla.

    Dragan Ranđelović iz sela Vojnegovac kod Pirota čuva 80 ovaca i želi da proširi svoje stado. Smatra da je povećanje subvencija dobar podsticaj za razvoj stočnog fonda, ali na tržištu nema dovoljno umatičenih, odnosno, ovaca sa kontrolisanim poreklom.

    I porodica Tošić iz sela Krupac, koja ima 180 ovaca, subvencije će dobiti samo za 60. A onih 120, pa i to su ovce, one jedu. Ima u Srbiji dosta ljudi koji čuvaju ovakve ovce, pa i one ulaze u zbirni stočni fond, kaže Marija Tošić iz sela Krupac.

    Da bi mera povećanja subvencija dala prave rezultate, u opštini Pirot predlažu da se i ostala grla subvencionišu, makar sa polovinom iznosa i da se farmerima da rok od pet godina za umatičenje.

    Nema stimulacije ovčarstva u Pirotu od strane države gde četiri odsto ovaca dobije subvencije, niti na državnom nivou gde osam odsto ovaca dobije subvencije.

    Znači mnogo više novca i mnogo ozbiljnija politika je potrebna da se vodi, kako stočarstvo ne bi sve više propadalo, smatra pomoćnik predsednika opštine Pirot Goran Popović.

    To je, smatraju u opštini Pirot, jedini pravi put za povećanje broja ovaca i koza u Srbiji, posebno na Staroj planini, gde ih je sada čak 20 puta manje nego pre 50 godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE